Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, ar urma să fie acuzat de omucidere în masă de un comitet al Congresului brazilian. Acuzațiile vin în legătură cu modul de gestionare a pandemiei din această țară unde peste 600.000 de oameni au murit din cauza COVID-19. Informațiile fac parte dintr-un raport guvernamental intrat în posesia CNN.

Acuzații grave pentru președintele Braziliei

Publicația CNN Brasil a intrat recent în posesia unor documente redactate de Congresul brazilian. Acesta îl acuză pe președintele Bolsonaro și pe alți oficiali guvernamentali că au permis răspândirea coronavirusului în rândul populației, în dorința de a obține „imunitatea de turmă”. Potrivit bilanțului, în ultimii doi ani peste 600.000 de oameni au murit de COVID-19 în Brazilia. Vorbim de al doilea cel mai mare număr de decese din lume după SUA din timpul pandemiei.

Bolsonaro, acuzat că a provocat moartea a 300.000 de oameni

Raportul anchetei atribuie administrației Bolsonaro mai mult de jumătate dintre aceste decese, adică vrep 300.000, și solicită formularea unor acuzații de crimă în masă împotriva președintelui în exercițiu. Mai mult, în raport se recomandă acuzații penale împotriva altor 69 de persoane printre care s-ar număra trei dintre fiii lui Bolsonaro și numeroși actuali și foști oficiali guvernamentali.

Președintele brazilian a criticat deja ancheta și raportul

Totuși, președintele aflat în exercițiu respinge ancheta și raportul apărute recent în public și a catalogat-o ca fiind motivată politic. Comisia de anchetă a Senatului brazilian a transmis însă pentru CNN că se preconizează ca documentul de aproape 1.200 de pagini să fie discutat oficial în Senatul Braziliei în cursul zilei de miercuri.

Nu este clar dacă rezultatele acestui raport ar putea duce la acuzații penale. Părți din draftul proiectului ar putea suferi modificări sau actualizări înainte de prezentarea sa oficială. Reprezentații cabinetului președinelui Bolsonaro nu au răspuns până acum la cererea CNN de a oferi detalii în acest caz.