„Toată lumea ştie că Amazonia braziliană este foarte bogată. Asta explică susţinerea instituţiilor internaţionale pentru această campanie cu interese îndoielnice, cu concursul asociaţiilor braziliene profitoare, antipatriotice, având drept obiectiv să facă rău Braziliei”, a adăugat Jair Bolsonaro în acest discurs înregistrat din Brazilia.

Liderul de extremă dreapta a făcut referire la campania intitulată „Defundbolsonaro.org”, lansată la începutul lunii de mai multe ONG-uri, care cere ca orice investiţie în Brazilia să fie condiţionată de angajamente ferme pentru conservarea Amazoniei.

Această campanie, la care au aderat celebrităţi precum actorul american Leonardo DiCaprio, are următorul slogan: „Bolsonaro dă foc Amazoniei. În continuare. De partea cui sunteţi?”

Ce consideră președintele Braziliei

Din punctul de vedere al lui Jair Bolsonaro, în fiecare an „incendiile au loc în aceleaşi locuri, unde indigenii aprind aceste focuri pentru supravieţuirea lor, în zone deja despădurite”.

De la începutul anului, 71.673 de focare de incendii au fost identificate în Amazonia, cu 12% mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai la sud, în Pantanal, cea mai mare zonă umedă a planetei şi un sanctuar, acestea sunt de peste trei ori mai multe.

Câți kilometri au fost despăduriți

Potrivit ultimelor cifre oficiale, 1.358 kmp au fost despăduriţi în Amazonia luna trecută, cu 21% mai puţin decât în august 2019. Însă dacă sunt luate în calcul datele adunate din luna ianuarie, scăderea este de numai 5% în raport cu 2019, anul tuturor recordurilor.

Preşedintele Bolsonaro a mai afirmat că Brazilia asigură „securitatea alimentară a unei şesimi din populaţia mondială, conservând 66% din vegetaţia nativă şi utilizând numai 27% din teritoriu pentru agricultură”.