Lula da Silva, președinte al Braziliei pentru a treia oară. L-a învins pe Jair Bolsonaro cu 50,8% din voturi

Președintele de extremă-dreapta Jair Bolsonaro și social-democratul Luiz Inacio Lula da Silva au fost foarte apropiați la scor în cadrul scrutinului prezidențial din Brazilia. În urma alegerilor, Luiz Inacio Lula da Silva a înregistrat o revenire impresionantă și sfârșitul celei mai de dreapta guvernări a țării din ultimele decenii.

Lula da Silva a obținut 50,8% din voturi, în timp ce Jair Bolsonaro a înregistrat 49,2% din voturi, conform informațiilor transmise de reuters.com

Curtea Electorală Supremă a decis

Curtea Electorală Supremă a transmis că 99,1% din voturi au fost numărate, iar acest lucru a fost considerat suficient pentru un rezultat categoric în cadrul alegerilor prezidențiale din Brazilia.

Potrivit sursei menționate, votul a reprezentat o admonestare din partea alegătorilor pentru acțiunile de extremă-dreapta ale lui Jair Bolsonaro, care a format o nouă coaliție conservatoare, dar și-a pierdut sprijinul.

De asemenea, Lula da Silva a promis că va reface economia braziliană și va reveni la politicile sociale conduse de stat care au ajutat milioane de brazilieni să iasă din sărăcie când a guvernat țara din 2003 până în 2010, scrie sursa menționată.

Lula da Silva a vorbit și despre distrugerea Pădurii Tropicale Amazoniene, punctând că va combate acest fenomen.

Lula da Silva și Jair Bolsonaro au vorbit despre China în cadrul alegerilor

Amintim că Lula da Silva și Jair Bolsonaro au făcut declarații negative referitoare la China, principalul partener comercial al Braziliei, în cadrul alegerilor. Mai întâi, Jair Bolsonaro a minimalizat importanța celui mai mare partener comercial al Braziliei cu bravada conform căreia „fără noi, ei fac foame”.

A doua zi, Lula da Silva a avertizat cu privire la impactul chinez asupra dezindustrializării Braziliei, afirmând cu un aer dramatic despre China că „ocupă Brazilia”.

Discursul lui Lula da Silva a provocat confuzie, deoarece datele menţionate amestecă cifre globale și interne. Uimitor a fost tonul alarmist. Se poate argumenta că intenția reprezentantului PT (Partidul Muncitorilor) a fost diferită, dar mesajul a fost similar cu cel al lui Bolsonaro în campania din 2018, potrivit căruia China „cumpăra Brazilia”.