Președintele ales al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat marți că președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pentru recenta sa victorie în alegeri și a vorbit despre consolidarea relațiilor dintre cele două țări.

Putin a declarat la începutul acestui an că are „relații bune” atât cu Lula, cât și cu președintele de extremă dreapta Jair Bolsonaro, care a făcut o călătorie oficială la Moscova în februarie, cu doar câteva zile înainte de începerea războiului din Ucraina.

Brazilia s-a ”întors” pe scena mondială

Lula, care plănuiește să viziteze Statele Unite și China la începutul mandatului său, a încercat să sublinieze că Brazilia s-a „întors” pe scena mondială de când a câștigat alegerile în octombrie.

„Putin m-a felicitat pentru victoria mea în alegeri și mi-a urat o bună administrare și consolidarea relațiilor dintre țările noastre”, a scris pe Twitter liderul de stânga.

„Brazilia s-a întors, căutând dialogul cu toată lumea și angajată în căutarea unei lumi fără foamete și cu pace”, a adăugat Lula.

Brazilia și Federația Rusă fac parte din grupul BRICS

Brazilia și Rusia sunt ambele membre ale grupului BRICS de economii emergente, din care mai fac parte China, India și Africa de Sud.

Într-o declarație separată, Kremlinul a precizat că ambii bărbați și-au exprimat încrederea că „parteneriatul strategic dintre cele două țări… se va dezvolta cu succes, inclusiv în cadrul BRICS”.

Lula a mai condus Brazilia între 2003 și 2010, în timpul primului mandat al lui Putin ca președinte al Rusiei, arată Reuters.

Liderul progresist brazilian a câștigat alegerile prezidențiale din octombrie, după ce a obținut mai mult de jumătate din voturile din turul doi pe care le-a disputat împotriva președintelui în exercițiu, Jair Bolsonaro.

Învestirea în funcție a lui Luiz Inacio Lula da Silva este programată pentru 1 ianuarie 2023, mai arată presa internațională.

Lula da Silva a făcut o revenire istorică

Atmosfera este ostilă într-o tabără din fața unei cazărmi militare din Sao Paulo, cel mai populat oraș din Brazilia, unde imnul național al Braziliei cântă în buclă și zeci de susținători ai președintelui Jair Bolsonaro se învârt în jurul lor. Aceștia poartă pancarte pe care scrie: „SOS Forțele armate”, „intervenție militară cu Bolsonaro la putere” și „salvați-ne de comunism”.

„Bolsonaro a atras mulțimi mari la evenimentele sale de campanie. Apoi vine celălalt tip și câștigă alegerile? Cum este posibil așa ceva? Este absurd! A fost o fraudă – a fost deja dovedit”, a declarat pentru CNN un susținător în vârstă, îmbrăcat în blugi și cu un tricou polo negru. Aceștia, ca și alți susținători ai lui Bolsonaro intervievați de CNN, au refuzat să își dea numele sau să fie fotografiați.

La aproape două luni de când fostul lider de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a fost ales următorul președinte al Braziliei – reînviind speranțele că țara va restabili protecția mediului și va avea un peisaj politic mai puțin divizat – furia celor mai înfocați fani ai lui Bolsonaro nu se diminuează.

Deși administrația lui Bolsonaro afirmă că cooperează cu tranziția puterii, președintele în exercițiu de extremă dreapta nu a recunoscut în mod explicit că a pierdut alegerile din 30 octombrie. În semn de protest, mii de susținători ai lui Bolsonaro s-au adunat la cazărmile militare din întreaga țară, cerând armatei să intervină, deoarece susțin, fără dovezi, că alegerile au fost furate, scrie CNN.