Ministerul rus de Justiţie a cerut dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova, a transmis, marţi, 20 decembrie, această organizaţie de apărare a drepturilor omului, care este cea mai veche din ţară, în plină represiune împotriva ultimelor mari voci critice, a relatat AFP.

Grupul Helsinki din Moscova și-a început activitatea în 1976

„Departamentul moscovit al Ministerului Justiţiei a depus o cerere la Tribunalul Municipal din Moscova pentru dizolvarea Grupului Helsinki din Moscova şi interzicerea activităţilor sale pe teritoriul rus.”, a precizat ONG-ul într-un comunicat de presă. Conform sursei menționate, ONG-ul este acuzat că a desfăşurat activităţi în afara regiunii Capitalei Rusiei, încălcând statutul său regional. În mod special, a fost acuzat că a trimis observatori la procese sau membri ai săi la evenimente în alte părţi ale ţării.

Cererea a fost depusă marţi (20 decembrie) şi este în curs de examinare, a anunțat o purtătoare de cuvânt a Tribunalului Municipal din Moscova. Grupul Helsinki din Moscova și-a început activitatea în 1976 pentru a asigura respectarea de către URSS a angajamentelor sale în privinţa drepturilor omului, incluse în Actul Final de la Helsinki din 1975 după Conferinţa privind Securitatea şi Cooperarea în Europa.

Iarna trecută a fost dizolvat ONG-ul Memorial – un alt pilon al apărării drepturilor omului

Astfel, Grupul Helsinki este cea mai veche şi una dintre cele mai emblematice organizaţii de apărare a drepturilor omului din Federația Rusă. Acesta a fost condus timp de decenii de Liudmila Alexeeva, figură a disidenţei sovietice, care a decedat în anul 2018. Procedura împotriva Grupului Helsinki din Moscova este asemănătoare cu cea care, iarna trecută, a dus la dizolvarea ONG-ului Memorial, un alt pilon al apărării drepturilor omului şi al memoriei victimelor crimelor sovietice.

În ultimele luni, regimul autoritar al lui Vladimir Putin a accelerat represiunea împotriva detractorilor săi, în urma declanșării invaziei militare ruse în Ucraina. Autorităţile au introdus, astfel, o lege care prevede condamnarea cu până la 15 ani de închisoare pentru publicarea oricăror informaţii despre armata rusă considerate „false”. Majoritatea figurilor de opoziţie se află acum în exil sau în închisoare.