Planuri mari la final de an. Surse din Ministerul Finanțelor au declarat pentru Talk News că Guvernul condus de Nicolae Ciucă are în plan să finalizeze proiectul bugetului pe 2022 pe data de 17 decembrie.

În același timp, conform proiecţiei bugetare pe anul viitor, deficitele angajate în faţa Comisiei Europene pentru 2022 se vor menţine. Un alt plan pe care Executivul îl mai are este acela de a păstra şi ţinta de investiţii de 7%. Pe de altă parte, vor fi finanţate doar proiectele mature, astfel încât la final de an România să nu fie obligată să dea banii înapoi.

Totodată, aceleaș surse au mai spus că deficitul pe cash va fi 5,84% şi cel ESA 6,3%. Totodată, noul Guvern mai are în plan ca accentul să fie pus de această dată pe creşterea colectării, dar nu la modul conjunctural. Astfel, se va schimba politica de colectare, pentru a avea venituri structurale.

Un alt aspect pe care Guvernul vrea să îl pună în practică îl reprezntă combaterea evaziunii fiscale în noua proiecţie bugetară pe 2022. În ceea ce privește situația investițiilor, Executivul vrea să păstreze ţinta de 7%, însă vor fi finanţate doar proiectele mature, astfel încât la final de an România să nu fie obligată să dea banii înapoi pentru că nu a reuşit să demareze un proiect luat de la zero.

Ce planuri are Guvernul Ciucă

Sursele citate mai precizează că statul are în plan să finanțeze cheltuielile permanente, pentru a compensa efectele pierderii puterii de cumpărare, atât pentru cetăţeni, dar şi pentru mediul de afaceri.

De menționat este faptul că, după ce Guvernul a primit votul de investitură, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a doua zi, rectificarea bugetară va fi aprobată. Acesta mai declara atunci că proiect important îl reprezintă ordonanţa de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

„Avem trei puncte importante pe ordinea de zi. Primul este proiectul de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 şi la instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar, către CEC Bank SA. Cel de-al doilea – proiect de ordonanţă de urgenţă pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021”, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei.