Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, a anunţat premierul Florin Cîţu.

„Este o promisiune a coaliţiei de guvernare, dar, în acelaşi timp, şi o recomandare pentru respectarea MCV. (…) CSM a dat aviz negativ atunci când a fost înfiinţată această secţie, CSM a dat aviz negativ şi acum, dar nu pentru că nu doreşte desfiinţarea secţiei, ci pentru alte considerente”, a afirmat Cîţu, după şedinţa de Guvern.

De asemenea, vicepremierul Dan Barna a spus că Guvernul confirmă prin desființarea SIIJ mandatul reformist asumat de coaliție. Acesta a punctat că măsura a fost necesară pentru România în contextul obiectivului de ridicare a MCV.

Desființarea SIIJ este un prim pas realizat

„În ședința de Guvern a fost adoptată legea privind desființarea SIIJ. Nu este niciun fel de surpriză. Dacă ieri în Parlament a fost adoptată legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, azi ne îndeplinim un nou obiectiv al coaliției. Suntem în această confirmare a mandatului reformist pe care coaliția și l-a asumat la momentul investiturii Guvernului.

Este o decizie necesară pentru România și pentru obiectivul acestui Guvern de a ridica MCV-ul și de a reuși anul acesta să ieșim de sub această monitorizare. În egală măsură, decizia de astăzi a Guvernului este o îndepărtare de moștenirea toxică pe care încă o avem din guvernarea PSD-Liviu Dragnea și este un prim pas din obiectivul major de reparare a legilor Justiției.”

„România este în această perioadă într-un proces de recâștigare a credibilității și de recâștigare a demnității funcționării sistemului de Justiție la nivel european.”

„Prin desființarea SIIJ, care era un apendice rușinos al sistemului este un prim pas pe care l-am promis și pe care astăzi l-am realizat.

Sunt convins că și în parlament va trece această lege într-o formă prin care să ne asigurăm acest obiectiv și să nu denaturăm sensul ei inițial de a avea o Justiție funcțională”, a declarat vicepremierul.

Stelian Ion: Desființarea SIIJ este un gest de normalitate

Ministrul Justiției, Stelian Ion a vorbit la rândul său despre desființarea SIIJ, spunând că decizia a fost un gest de normalitate. Ministrul a amintit că la momentul 2017-2018, când s-a decis înființarea secției speciale, toate organismele internaționale au considerat acest gest un regres pentru justiția din România.

„Desființarea SIIJ este un gest de normalitate. (…) Noi am explicat pe multe pagini necesitatea desființării acestei secții. Justiția nu începe și nu se termină cu SIIJ. Sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată în programul de Guvernare, asumată prin memorandumul care prevede pași importanți pentru ridicarea MCV. Toate organismele europene, în cadrul rapoartelor MCV, au spus la unison că înființarea acestei secții speciale reprezintă un regres.

În 2017-2018 reprezentau motive de îngrijorare foarte mari. Să nu uităm ca la acel moment CSM a fost foarte vehement, în sensul în care înființarea acestei secții nu se impunea. A spus asta clar, dând un aviz negativ la înființare”, a declarat Stelian Ion.