Grevă de avertisment în primării și în sectorul asistenței sociale, miercuri, 23 iulie

Angajații din primării și din asistența socială plănuiesc să facă miercuri, între orele 11:00 și 13:00, o grevă de avertisment. Peste o săptămână ar urma să înceapă și greva generală. Anunțul a fost făcut luni de Dan Cârlan, președintele Sindicatului Național al Salariaților Comunelor și Orașelor din România, care face parte din Federația Columna.

El a spus că, în urmă cu două săptămâni, sindicatul a trimis o notificare Guvernului în care cerea să discute despre legile care afectează administrația publică locală și asistența socială. Potrivit lui, Guvernul știa deja de două săptămâni că miercuri va fi grevă de avertisment și că primăriile din toată țara vor fi închise în acel interval. Și angajații din asistența socială vor opri lucrul.

Cârlan a mai spus că Guvernul nu i-a băgat în seamă deloc și nu și-a respectat obligația legală de a-i chema la negocieri în cele 10 zile după ce a primit notificarea. Din acest motiv, sindicatul nu a avut altă opțiune și a mers la cel mai mare partid de guvernare și la președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu, pentru a cere sprijin și pentru a afla care este poziția PSD în această situație.

„Noi în urmă cu două săptămâni am notificat Guvernul cu privire la nevoia de dialog social pe pachetul de legi care privesc în special Administrația publică locală și Asistența socială. Se știe de două săptămâni că miercuri vom avea grevă de avertisment prin care vom închide primăriile din România prin administrația locală din România și grevă de avertisment în sectorul asistenței sociale. Guvernul ne ignoră cu desăvârșire.

Obligația legală de a ne convoca la negocieri în cele 10 zile ulterioare notificării nu a fost îndeplinită, prin urmare nu am avut de ales și am venit la cel mai mare partid din arcul guvernamental și la președintele Camerei Deputaților să cerem sprijin să întrebăm și să înțelegem care este poziția PSD în această poveste”, a precizat Cârlan, după întâlnirea, la Parlament, cu președintele Camerei Deputaților, Sorin Grindeanu.

Sindicatul avertizează: primăriile din comune sunt pe punctul de colaps din cauza personalului insuficient

Dan Cârlan a spus că, din punctul de vedere al administrației publice locale, măsurile anunțate de premierul Ilie Bolojan sunt văzute ca un „pachet de distrugere”. El a explicat că, deși exemplele cu ospătari sau șoferi prezentate publicului pot părea interesante, situația reală din primăriile de la sate este foarte gravă și aproape de colaps.

A precizat că în toate primăriile din comunele din România lucrează în total 27.992 de funcționari publici, adică aproximativ nouă persoane pe fiecare primărie. El a adăugat că sunt cel puțin opt funcții esențiale care trebuie acoperite pentru ca o primărie să funcționeze corect: secretar general, contabil, asistent social, persoană pentru taxe și impozite, specialist în urbanism, responsabil cu starea civilă și altele.

Cârlan a susținut că nu este posibil ca aceste posturi să fie ocupate doar cu oameni care lucrează câteva ore pe săptămână, așa cum ar vrea Guvernul. A spus că nu își poate imagina cum un primar ar putea aștepta zile întregi ca secretarul general sau contabilul să vină la birou doar de două ori pe săptămână, mai ales când unele lucruri, cum ar fi bugetul, trebuie făcute zilnic. De asemenea, a atras atenția că nici cetățenii nu pot fi puși să se programeze doar marțea și vinerea pentru acte legate de nașteri sau decese.

În final, a spus că, după cum pare din planurile Guvernului, se crede că un singur funcționar ar putea lucra pentru trei sau patru primării în același timp, ceea ce el consideră nerealist.

„Oricât ar fi de frumos ambalate exemplele despre ospătari, șoferi și alte asemenea care fac deliciul publicului, vreau să vă spun că Administrația publică locală oricum la nivelul comunelor se află în pragul colapsului. Numărul real de funcționari publici din toate primăriile comunelor din România este de 27.992, ceea ce înseamnă, în medie, nouă funcționari publici pe o primărie.

Funcțiile publice esențiale fără de care nu se poate desfășura activitatea unei primării, ca autoritate publică care asigură prerogativele de putere publică ale autorității, este de opt: secretar general, contabil, asistent social, impozite și taxe, urbanism, stare civilă. Toate aceste funcții nu pot fi desfășurate cu un sfert de normă, cum propune Guvernul la televizor.

Nu ne putem imagina că un primar va sta la rând să aștepte de două ori pe săptămână serviciile secretarului general sau să aștepte de două ori pe săptămână semnătura contabilului pentru execuția bugetului care se face zi de zi, după cum nici cetățenii comunelor nu ne putem imagina că se vor programa marțea și vinerea să moară sau să nască.”

Finanțarea locală este inechitabilă, comunele primesc prea puțini bani în comparație cu orașele

Dan Cârlan a spus că modul în care este finanțată administrația locală este complet greșit și că ar fi nevoie de o împărțire mai echitabilă a banilor. El a atras atenția că, deși comunele și satele ocupă 85% din teritoriul țării, orașele și municipiile primesc mai mulți bani de la stat.

A explicat că multe comune din România se confruntă de ani de zile cu lipsa banilor. A adăugat că, atunci când un lider din Guvern spune că primăriile din comune nu reușesc să se descurce cu veniturile proprii și vin mereu să ceară bani în plus, de fapt recunoaște că actualul sistem de finanțare este depășit și că menține intenționat această lipsă de fonduri, ceea ce face imposibilă funcționarea corectă a sistemului.

„Situația reală la nivelul comunelor din România este aceea a unei subfinanțări cronice. (…) Când un domn aflat în fruntea Guvernului acum spune comunelor că nu le ajung banii din veniturile proprii pentru a-și asigura cheltuielile de funcționare și stau cu mâna întinsă la guvern și cerșesc, spune de fapt pe sistemul actual de finanțare este unul anacronic, este unul care garantează subfinanțarea și în ecuația stabilită per total nu are cum să funcționeze.”

Se cere sprijin politic pentru administrațiile locale

Dan Cârlan a spus că adevărata problemă este ascunsă și că există un atac nedrept și incorect la adresa modului în care funcționează primăriile. Când a fost întrebat ce i-a spus președintele PSD, Cârlan a spus că a înțeles că va primi sprijin de la social-democrați pentru dreptul primăriilor de a-și asigura dezvoltarea și capacitatea de a funcționa corect.

El a mai spus că nevoia de dezvoltare a țării nu mai poate fi pusă la îndoială și că, dacă se opresc programele care ajută la dezvoltarea statului, înseamnă că ceva nu merge bine în țară.

Cârlan a subliniat că miercuri, 23 iulie, va începe greva de avertisment, iar miercurea următoare, 30 iulie, va fi grevă generală. A precizat că miercuri primăriile din toată țara vor fi închise pentru două ore, între 11:00 și 13:00, și a spus că dacă Guvernul nu vrea să discute cu reprezentanții primăriilor, atunci greva generală va continua.

„Miercuri, timp de două ore primăriile din țară vor fi închise lucrului cu publicul, între orele 11:00 și 13:00.”