Grecia are în mânecă propriile-i propuneri de reechilibrare a bugetului care să îi ajute de blocajele pe care le au cu creditorii, dar şi care să nu însemne o încălcare a promisiunilor electorale din partea premierului Alexis Tsipras. "Grecia este salvată" titrează BBC după interviul pe care i l-a luat ministrului elen economiei Giorgos Stathakis.

Ce vrea guvernul de la Atena: o nouă taxă asupra afacerilor, o nouă taxă pentru bogaţi şi un nivel al TVA majorat pentru anumite categorii de produse. Acestea sunt măsuri suficiente pentru a ridica veniturile astfel încât să nu fie operate tăieri de cheltuieli. Cabinetul format de partidul stângii radicale Syriza va evita aşadar trecerea unor limite pe care şi le-a propus de la început cum ar fi reduceri ale pensiilor sau ale salariilor în sectorul public sau o creştere a taxei pe valoare adăugată pentru electricitate.

Ministrul economiei spune că nu are pregătite în detaliu măsurile, dar că acestea sunt liniile directoare care vor permite să se atingă un acord cu creditorii internaţionali pentru accesarea fondurilor necesare de 7,2 miliarde euro. Astfel, Grecia ar fi în ipostaza fericită de a evita un faliment dezastruos la scadenţa tranşelor de 1,5 miliarde euro datorate Fondului Monetar Internaţional până pe data de 30 iunie a.c.

Stathakis vizează un surplus bugetar de 1% din PIB în acest an, care ar urma să fie majorat în 2016 şi 2017 la 2% şi, respectiv 3%. Guvernul Tsipras nu a renunţat însă la ideea unei ridicări parţiale a poverii datoriei publice.