Germania este prima țară europeană care face un pas mare spre talibani având în vedere tensiunile din ultimele săptămâni. În cursul zilei de miercuri, cancelarul Angela Merkel a anunțat că Germania este pregătită să discute cu talibanii.

Totodată, aceasta a subliniat că scopul discuțiilor îl reprezintă protejarea câştigurile din ultimii 20 de ani. Cancelarul a mai subliniat faptul că Germania nu va oferi militanţilor vreun acord necondiţionat.

În același timp, Angela Merkel a mai adăugat în Parlamentul german, că Guvernul va continua evacuările pentru armată şi personalul de dezvoltare care a lucrat cu Germania „atâta timp cât va fi necesar”, şi că va sprijni organismele ONU în oferirea de ajutor umanitar poporului afgan şi celor care au plecat în ţările vecine, relzatează BBC.

Angela Merkel, pregătită de discuții cu talibanii

În ceea ce privește atitudinea Germaniei față de situația actuală, Angela Merkel a subliniat faptul că forţele germane au evacuat mai mult de 4.600 de oameni până acum, acesta fiind cel mai mare transport aerian străin din istoria ţării. Totodată, cancelarul a mai adăugat şi că Germania va face eforturi în zilele rămase „de a continua să îi ajute pe cei care ne-au ajutat, să ofere protecţie”.

Amintim faptul că o reacție în acest sens a avut-o marți, președintele Statelor Unite, Joe Biden. Acesta declara că termenul-limită pentru plecarea din Afganistan a trupelor NATO, 31 august, convenit cu talibanii, va fi respectat şi a exclus prelungirea lui.

De cealaltă parte, Franţa a dat semnale deja că joi va încheia evacuările. Germania pe de altă parte vrea să se implice activ.

„Această nouă realitate este una amară, dar trebuie să ne implicăm în ea”, a spus Merkel legat de preluarea puterii de către talibani şi despre creşterea riscului atacurilor teroriste. Ea a mai subliniat faptul că a subestimat rapiditatea retragerii trupelor afgane.

„Ce am subestimat absolut a fost cât de incredibil de rapid trupele afgane au renunţat în faţa talibanilor sau că o astfel de rezistenţă nici nu a fost încercată”, a adăugat cancelarul.