Detlef Scheele, şeful Oficiului Federal pentru Muncă din Germania trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, numărul angajaţilor calificaţi din țară va scădea cu aproape 150.000 anul acesta, iar declinul va fi mult mai dramatic în următorii ani.

În acest context, Germania are nevoie de aproximativ 400.000 de imigranţi calificaţi pe an, a adăugat acesta.

„Pentru mine nu este vorba de azil, ci de imigraţie controlată pentru reducerea deficitului de pe piaţa forţei de muncă. De la îngrijitori la angajaţi care se ocupă de aerul condiţionat şi de sectorul logistic, dar şi din mediul universitar, în toate domeniile va fi un deficit de forţă de muncă calificată”, a avertizat Scheele, într-un interviu acordat publicaţiei Sueddeutsche Zeitung, transmite DPA, citată de Agerpres.

Pe de altă parte, oficialul german a refuzat să ia în calcul o posibilă rezistenţă la migraţie ca o soluţie la problemele de pe piaţa forţei de muncă.

„Nu poţi să te ridici şi să spui: <Nu vrem străini>. Asta nu funcţionează. Cert este că Germania nu are angajaţi”, a spus Detlef Scheele.

Totodată, acesta a vorbit și despre lucrurile care au dus la o astfel de situație. Scheele susține că din cauza evoluţiilor demografice, numărul angajaţilor calificaţi va scădea, iar singura soluție pe care Germania o are este să opteze pe cei necalificaţi şi pe cei care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza schimbărilor tehnologice, lăsând femeile care lucrează involuntar part-time să aibă o activitate mai îndelungată şi, dincolo de toate acestea, aducând imigranţi în ţară, a declarat Scheele.

Pe de altă parte, cei care lucrează involuntar part-time sunt cei care ar prefera să aibă program complet dar nu găsesc locuri de muncă cu normă întreagă.

Germania se confruntă cu un deficit de muncă fără precedent

În același timp, Scheele a mai apreciat că deficitul de forţă de muncă va fi o problemă cheie pe care trebuie să rezolve viitorul Guvern după alegerile federale din Germania de luna viitoare.

Amintim faptul că Scheele nu este singurul care avertizează. Şi Institutul economic german (IW) a tras un semnal de alarmă în acest context, precizând Germania se va confrunta în următoarele decenii cu un deficit de forţă de muncă calificată.

Sursa citată menționa că în cazul în care vârsta de pensionare  va rămâne nemodificată şi nu va exista o creştere a imigraţiei controlate, afacerile germane ar putea pierde unul din opt angajaţi calificaţi, fără a ţine cont şi de efectele pandemiei de coronavirus (COVID-19) în cea mai mare economie europeană.

Studiul realizat de IW analizează perspectivele pieţei muncii din Germania după ce generaţia născută după al Doilea Război Mondial (baby-boom) se pensionează. Sursa citată mai precizează că în cazul în care reglementările privind pensionarea nu se modifică şi imigraţia este la un nivel scăzut, cel mai rău scenariu, atunci 4,2 milioane de angajaţi calificaţi (12%) vor ieşi de pe piaţa forţei de muncă până în 2040. În scenariul de mijloc, cel mai probabil, numărul angajaţilor calificaţi scade cu 3,1 milioane sau 8,8%.

Pe de altă parte, în cazul în care reglementările privind imigrarea sunt schimbate şi vârsta de pensionare creşte, numărul angajaţilor calificaţi cu vârsta între 20 şi 69 de ani rămâne aproape stabilă în următorii ani, arată studiul IW.

În același timp, cercetătorii IW apreciază că economia germană ar trebui să se pregătească pentru schimbări structurale deoarece din ce în ce mai mulţi oameni aleg educaţia academică în locul formării profesionale, astfel încât în viitor compoziţia forţei de muncă calificate va fi diferită.