Radio France Internaționale vorbește despre dezamăgirile care au avut loc la Kiev. Mai exact, comentatorii remarcă scăderea în ultimul moment a rangului reprezentării Franței, Germaniei și Italiei la Platforma Crimeea de la Kiev la care a participat și premierul Florin Cîțu, precizează sursa citată.

Acest aspect a fost comentat și de EU Observer, iar potrivit sursei citate evenimentul a avut menirea să reprezinte un spectacol de solidaritate din partea Occidentului în ce privește încetarea ocupației rusești a peninsulei, însă atitudinea celor trei țări a fost una fără precedent.

Sursa citată precizează că Franța, Italia, dar și Germania au dezamăgit Ucraina, având în vedere retrogradarea de ultim moment a delegațiilor lor.

Germania, Franța și Italia au dezamăgit Ungaria 

”Dar Franța, Germania și Italia au dezamăgit Ucraina prin retrogradarea în ultimul moment a delegațiilor lor, de la nivel de ministru de externe la reprezentanți de rang mai mic”, arată EU Observer.

În același timp sursa citată, mai arată că ”decizia a determinat speculații la Kiev potrivit cărora cancelarul german Angela Merkel a fost de acord să facă acest lucru după ce a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin, în discuții care au vizat și sprijinul Rusiei într-o posibilă criză a refugiaților afgani”.

Amintim faptul că Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.

Încă din luna februarie, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțase că în vara acestui an va organiza summit-ul internațional „Platforma Crimeea”, pentru a obține sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un „nonsens”.

Totodată, preşedintele ucrainean a semnat și un decret prin care a creat „Platforma Crimeea”, un forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupaţiei ruse asupra acestui teritoriu, și au fost trimise invitaţii unor lideri din lumea întreagă pentru summitul din 23 august.