Europa nu va mai avea nevoie de gaz rusesc în 25 de ani, a declarat cancelarul german Angela Merkel , la o întâlnire cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, în weekend-ul trecut, scrie Euobserver.

„Europa va trebui să atingă neutralitatea climatică pas cu pas, până în 2050”, a declarat Merkel, citată de agenția rusă Tass.

„Înseamnă că, în 25 de ani, nu va mai fi furnizat gaz în Europa din Rusia, sau volumul de gaz va fi foarte redus”, a adăugat ea.

Bulgaria: Exportul de energie electrică e ca și cum jumătate din Centrala Nucleară de la Kozlodui ar lucra pentru străinătate 

Bulgaria va putea să cumpere electricitate ieftină din Germania și Spania la toamnă, când piața noastră se va uni cu cea românească. România își vor conecta în cele din urmă bursele de energie electrică. Se așteaptă ca unirea pe piață cu România să se întâmple la sfârșitul lunii octombrie, iar atunci Bulgaria va putea cumpăra energie electrică din toată Europa, a anunțat directorul executiv al Operatorului de Sisteme de Electricitate (ESO) Anghelin Țacev, într-un interviu acordat postului public de radio de la Sofia (BNR).

Testele vor începe în septembrie

Testele vor începe la 20 septembrie și dacă totul merge bine, tranzacționarea va începe în perioada 26-29 octombrie. Când conectarea celor două burse va deveni realitate, vom avea acces pe piețele de electricitate din Germania, Belgia, Franța, Luxemburg etc. Uniunea de piață oferă de fapt acces automat cumpărătorilor și comercianților bulgari la ofertele celorlalți participanți de pe piață din întreaga Europă. Desigur, oportunitățile concrete pentru tranzacții depind și de capacitatea rețelelor, adică câtă energie poate trece fizic, pentru a fi transferată de la o rețea electrică națională la alta. Conectarea cu piața din România, potrivit planului, era programată să fie finalizată până la sfârșitul anului trecut, dar a fost amânată. Proiectul interimar, care urma să conecteze piețele Ungariei, Austriei și Poloniei peste granițe, a fost, de asemenea, întârziat. Astfel, conexiunea cu Grecia, unde electricitatea este foarte scumpă, a precedat unificarea cu România. S-au auzit acuzații că acesta este unul dintre motivele pentru care prețurile energiei electrice pentru întreprinderile din Bulgaria au luat-o razna la începutul lunii august.

Șeful ESO a explicat că marii „vinovați” pentru creșterea prețurilor la electricitate sunt cererea mare din tot sud-estul Europei și exportul „uriaș” de energie electrică din Bulgaria. În prezent, Bulgaria exportă între 25.000 și 30.000 MWh pe zi – asta este mai mult sau mai puțin cât produce o unitate a Centralei Nucleare de la Kozlodui, a ilustrat situația Țacev (centrala nucleară bulgară are două unități cu o capacitate de 1.000 MW fiecare). În prezent, există un deficit în întreaga regiune – „începând cu Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Serbia, Croația, Slovenia, Italia”, iar acest lucru nu are cum să nu afecteze prețurile, a menționat Țacev.

El a spus că programul de reparații a două dintre unitățile de la Termocentrala Maritsa East 2 a fost convenit încă de anul trecut. A spus asta ca răspuns la criticile aduse centralei, că funcționează la capacitate redusă exact în zilele cu cea mai mare cerere și cu prețuri record la bursă. Țacev nu a comentat însă faptul că centrala termoelectrică de stat a amânat inexplicabil punerea în funcțiune a unităților care nu erau în reparație.

Sursă foto: Dreamstime