Politicianul conservator bulgar, Georgi Markov, a scris o carte despre premierul ungar, intitulată ”Orbán, fenomenul”.

Potrivit autorului, în Europa nu există un politician cu o carieră similară cu cea a premierului Viktor Orbán, a cărui influență trece dincolo de granițele Ungariei.

”Un vizionar al Europei”

Parlamentarul bulgar susține că premierul ungar este un vizionar al Europei, deoarece în 2014 a prezis sfârșitul neoliberalismului, iar cu un an mai târziu a fost primul care a atras atenția asupra pericolului invaziei de migrație.

”Volumul a fost lansat în Bulgaria, sub titlul ‘Orbán, fenomenul’, în data de 11 septembrie 2019, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la deschiderea graniţei între Ungaria și Austria. La întâlnirile dintre scriitor și cititori au fost cumpărate zilnic peste o sută de cărți, ceea ce este o dovadă a succesului cărții”, a declarat politicianul conservator, fost jurist în drept constituțional, în cadrul unui interviu acordat emisiunii ”Vasárnapi Újság” (Ziar de Duminică), difuzat pe postul public de radio Kossuth.

Potrivit lui Markov, Viktor Orbán este în același timp un geniu și un fenomen, deoarece în Europa nu există un politician care ar fi parcurs o carieră similară cu cea a premierului Orbán, arată HIRADO.HU.

”A prezis sfârșitul neoliberalismul”

În 1989, Viktor Orbán a luptat împotriva comunismului, de peste 30 de ani este parlamentar, de patru ori a fost reales în funcția de premier, de trei ori fiind ales cu o majoritate de două treimi din voturile exprimate.

În 2014, premierul Ungariei a prezis sfârșitul neoliberalismul, faptul că Ungaria trebuie să promoveze o politică care să asigure suverantitatea națională a țării și să acorde sprijin familiilor, iar în 2015 a fost primul politician care a avertizat asupra pericolului migrației, recunoscut cu cinci ani mai târziu în Europa.

”Azi, Ungaria este o țară sigură datorită politicii promovate de Orbán”, a spus Gerogi Markov, care a adăugat: ”Orbán a creat, în ultimul deceniu, din țările Grupului de la Visegrad, o formație care nu poate fi trecută cu vederea în Europa.

Chiar și Slovenia, Serbia și Letonia au început să ‘graviteze’ spre acest grup”. Drept exemplu Markov a amintit de schimbarea poziției președintelui francez față de Ungaria. ”Macron a înțeles că Europa este compusă din state naționale și nu poate fi vorba de Statele Unite ale Europei”, a adăugat politicianul bulgar.

”Investiții unice în Ungaria”

Georgi Markov, care este membru al Comitetului Olimpic Bulgar și vicepreședinte al Federației Bulgare de Fotbal, a consacrat în volumul său un capitol special pentru sport.

Markov a numit drept unice investițiile realizate în Ungaria în domeniul sportului și a evidențiat Arena Duna care, în opinia sa, este un obiectiv sportiv numărul unu în Europa, având cuvinte de laudă și despre celelalte stadioane din Ungaria.

”Am fost în toate stadioanele din Europa. Pot să afirm că Stadionul ”Puskás Ferenc” este o bijuterie”.

”Este cireașa de pe tort că în 2023 va avea loc la Budapesta Campionatul Mondial de Atletism, și va fi gata și arena de handbal care va putea găzdui 20 de mii de persoane”, a adăugat Georgi Markov.