În postarea sa, premierul a subliniat: cheia succesului negocierilor a fost unitară și această unitate a fost cea care poate da, în această dimineață, un motiv de mare mândrie și bucurie cetățenilor ungari și polonezi, potrivit infostart.hu

La summit-ul UE, Ungaria și Polonia nu numai că au reușit să obțină sume importante

La o conferință de presă susținut împreună cu premierul polonez, Viktor Orbán a declarat că este un succes faptul că plățile subvențiilor UE nu sunt legate de procedurile privind statul de drept. La summit-ul UE, Ungaria și Polonia nu numai că au reușit să obțină sume importante, dar și-au apărat mândria națională, a subliniat premierul ungar, marți, la Bruxelles, după negocierile de patru zile pe tema bugetului UE și a pachetului de salvare economică.

La conferința de presă susținută împreună cu premierul polonez, Mateus Morawiecki, Viktor Orbán a subliniat că au reușit să lămurească pe toată lumea că este inacceptabil ca cei care au moștenit statul de drept să critice și să dojenească pe acele popoare care au luptat pentru libertate, care au trăit vremuri grele și s-au ridicat împotriva regimului comunist.

Viktor Orbán a subliniat că au reușit să respingă cu succes toate încercările de a corela două chestiuni de o importanță majoră, respectiv finanțările UE și statul de drept, iar în acest context au pledat pentru înființarea unui mecanism, absolut nou.

Înfrângerea încercărilor amintite este un succes atât pentru Ungaria, cât și pentru Polonia, a mai spus premierul ungar, care a adăugat: ”Potrivit poziției Ungariei, cele două subiecte trebuie tratate separat, ceea ce am reușit pe parcursul negocierilor. În vederea clarificării conceptului privind statul de drept, trebuie reluată această chestiune în viitorul apropiat. Succesul negocierilor demonstrează că dacă ne unim forțele, nici un adversar nu poate triumfa asupra noastră”.

Printre rezultatele obținute Viktor Orbán a evidențiat sprijinul major destinat integrării țărilor din regiunea Balcanilor de Vest în UE, și extinderii UE. Potrivit premierului ungar, Uniunea Europeană are mai mare nevoie de Serbia, decât are nevoie Serbia de UE, deoarece fără Serbia nu există o arhitectură de securitate europeană.

În acest sens, Mateus Morawiecki a considerat ca fiind deosebit de importantă suma alocată din bugetul UE pentru extinderea Uniunii Europene, deoarece în lipsa acestui sprijin se va crea un vid în regiunea Balcanilor de Vest, care ar putea fi umplut de Rusia, Turcia sau China. Referitor la statul de drept, a subliniat, printre altele: A fost lămurit faptul că nu poate exista o corelație între dimensiunile politice și economice.

Interesul Poloniei

Interesul Poloniei și în domeniu apărării statului de drept este supravegherea severă a folosirii finanțărilor UE și a respectării statului de drept. Însă, este inacceptabil că împotriva țării au fost lansate atacuri politice ani de zile, fără nici un motiv real, a adăugat premierul polonez.

Viktor Orbán a mai precizat că chestiunile care urmează să fie soluționate, printre care transparența ONG-urilor, susținute din fonduri UE, care derulează acțiuni politice și atacă într-un mod inadmisibil propriile lor guverne, vor ajung din nou, în viitorul apropiat, pe masa Consiliului Uniunii Europene.

Referitor la subvențiile UE destinate regiunilor cele mai sărace, Viktor Orbán a spus că Ungaria crede în ideea, potrivit căreia munca este cheia succesului. ”Subvențiile UE funcționează numai prin devotamentul și munca cetățenilor ungari. Aceasta este garanția că avem în față șapte ani foarte fericiți. Le doresc tuturor cetățenilor ungari să nu aibă nicio dimineață mai puțin reușită decât a fost dimineața de azi”, a conchis premierul ungar Viktor Orbán.