Ungaria şi Polonia nu numai că au reuşit să obţină sume serioase, în plus şi-au apărat demnitatea naţională la summitul Uniunii Europene, a spus Viktor Orban, prim-ministrul ungar, la Bruxelles, după negocierile purtate timp de patru zile privind cadrul financiar multianual pe perioada 2021-2027 şi pachetul de redresare economică pe fondul crizei de coronavirus.

În cursul conferinţei de presă susţinută împreună cu Mateusz Morawiecki, prim-ministrul polonez, la ambasada UE a Poloniei din Bruxelles, prim-ministrul ungar a declarat că cele două ţări au reuşit să-şi precizeze clar poziţia.

Nu se poate accepta din partea celor care au moştenit statul de drept să dea lecţii şi să critice popoarele care au luptat pentru libertate, care au trecut prin vremuri grele şi au făcut multe împotriva regimului comunist. Viktor Orbán a precizat că au respins cu succes orice încercare de a lega cele două chestiuni extrem de importante, banii Uniunii şi statul de drept, şi au insistat asupra înfiinţării unui mecanism complet nou referitor la această chestiune.

Înfrângerea tendinţelor amintite este un succes atât pentru Ungaria, cât şi pentru Polonia – a spus Orbán, adăugând că, potrivit poziţiei Ungariei, cele două teme trebuie tratate separat, ceea ce a şi fost obţinut în cursul negocierilor. În viitorul apropiat trebuie să revenim asupra chestiunii statului de drept pentru a clarifica această noţiune – a spus Viktor Orbán. “Succesul negocierilor arată că niciun adversar nu ne poate învinge dacă ne unim forţele”, a afirmat prim-ministrul ungar.

Negocierile au adus experienţa unei lupte importante, dar şi drepte alături de Polonia – a adăugat Orbán. Domnia sa a evidenţiat, între reuşitele obţinute, cantitatea subvenţiilor prevăzute pentru integrarea zonei Balcanilor de Vest în UE şi lărgirea Uniunii. În opinia sa, Uniunea Europeană are mai mare nevoie de Serbia, decât Serbia de UE, dat fiind că arhitectura securităţii europene nu poate funcţiona bine fără Serbia.

În legătură cu acest subiect, Mateusz Morawiecki a considerat că un punct extrem de important este suma defalcată din bugetul Uniunii pentru lărgire, deoarece, în opinia sa, fără extinderea Uniunii, în Balcanii de Vest s-ar crea un vacuum care ar putea fi umplut, printre altele, de Rusia, Turcia sau China. “Noi, Uniunea Europeană trebuie să ocupăm poziţii acolo”, a spus Morawiecki.

Cu privire la statul de drept, premierul polonez a subliniat, între altele, că s-a reuşit să se clarifice faptul că între dimensiunea politică şi cea economică nu poate exista corelaţie. Interesul Poloniei este apărarea statului de drept, precum şi controlul strict asupra cheltuirii banilor şi asupra statului de drept. Nu se pot accepta însă atacurile politice repetate împotriva ţării de ani de zile, fără motive reale – a adăugat prim-ministrul polonez.

Viktor Orbán a subliniat că, în viitorul apropiat, Consiliul Uniunii Europene va relua problemele pentru care încă nu s-au găsit soluţii – printre care şi transparenţa organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară o activitate politică, fiind susţinute din banii UE, şi care atacă propriile guverne într-un mod inadmisibil. Cu privire la fondurile UE care revin regiunilor cel mai slab dezvoltate, prim-ministrul a precizat: Ungaria consideră că munca este cheia succesului. Fondurile UE vor da roade numai datorită dăruirii şi muncii oamenilor maghiari. Aceasta ne garantează că “vom avea şapte ani foarte fericiţi” – a spus Orban.

“Doresc tuturor maghiarilor să nu aibă niciodată o dimineaţă mai puţin reuşită decât cea de azi” – a completat prim-ministrul, conform Radio România Actualități.