Medicii ORL avertizează că o răceală netratată poate duce la complicații care slăbesc auzul. Sistemul respirator este adeseori afectat atunci când temperaturile sunt mai scăzute, ceea ce lezează și sistemul auditiv, iar dacă nu avem grijă să ne protejăm corespunzător, sunt mari şanse să ne îmbolnăvim.

Orice simplă răceală care nu este tratată la timp poate declanşa alte probleme, cum ar fi diferite forme de sinuzită sau de otită. Printre primele simptome care pot indica o îmbolnăvire a sistemului auditiv se numără senzația de urechi înfundate, durere în zona urechilor sau febră.

Una dintre cele mai mari probleme este că mult prea frecvent bolnavii îşi administrează singuri medicamente care ameliorează simptomele, dar nu vindecă boala, chiar dacă durerea dispare temporar.

Frigul poate crea probleme mari de sănătate

Astfel o otită acută netratată poate evolua foarte ușor spre cronicizare, iar pacientul rămâne cu o boală evolutivă ce se manifestă cu perioade de acutizare, caracterizate prin durere, supuraţie, febră şi perioade de remisiuni, boala afectând în timp ireversibil auzul, spune medicul ORL Gabriela Ciorbea, potrivit România TV.

Este recomandat ca de fiecare dată când întâmpinăm simptome ce indică o îmbolnăvire a sistemului auditiv să ne prezentăm la medic pentru a ne asigura că boala este tratată corespunzător.

Persoanele cele mai predispuse la pierderea auzului sunt cele care deja suferă de afecţiuni cronice ale aparatului auditiv, existând mereu riscul de apariţie a unor complicaţii. Copiii cu un sistem imunitar insuficient dezvoltat şi bătrânii cu un organism vulnerabil sunt de asemenea vizați la afecțiuni ale auzului, care se pot agrava iarna.

Pentru a ne proteja sănătatea sistemului auditiv în anotimpul geros, specialiştii ne recomandă să tratăm corespunzător răcelile, mergând la medic. Trebuie să ținem cont că nu e deloc bine să stăm prea mult timp în frig, de aceea e recomandat să ne acoperim capul şi urechile de fiecare dată când ieşim afară şi să evităm să plecăm de acasă după ce ne-am spălat pe cap.