Surse au declarat pentru România Tv că social democrații pregătesc o lovitură fără precedent. Mai exact, după alegerile interne din PNL, care ar putea diviza partidul în două, PSD-ul vrea să dea jos Guvernul Cîțu, printr-o moțiune de cenzură.

Acesata ar urma să fie depusă chiar în această toamnă, după 25 septembrie, când va avea loc congresul PNL. Același sursei spun că în prezent, conducerea PSD este divizată pe tema momentului în care să depună moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu.

Astfel, o variantă era înainte de Congresele PNL şi USR-PLUS, când speră să primească sprijin de la aleşii nemulţumiţi de actualul Cabinet, iar o altă variantă o reprezintă un eşec al moţiunii ar însemna că Florin Cîţu şi Dan Barna ies mai bine ca înainte de alegeri, iar PSD şi-a irosit singurul glonţ în următoarea sesiune parlamentară.

Cum vrea să scape PSD-ul de guvernarea PNL

În final, social democrații ar fi stabilit ca moţiunea de cenzură să fie depusă după Congresul PNL, programat pe 25 septembrie, când PSD speră să obţină voturi de la facţiunea perdantă din PNL.

Aceleași surse spun că Sorin Grindeanu ar fi fost cel care a insistat ca depunerea moţiunii de cenzură să fie după Congresele PNL şi USR-PLUS. El ar fi precizat că atunci vor începe tensiunile în partid, vor fi demisii, dar și certuri, de care social democrații ar putea profita.

Totodată, mai este în calcul și o altă problemă care ar putea apărea atât la nivelul coaliției cât și în opoziție. Mai exact, este vorba despre varianta în care premierul Florin Cîţu pierde cursa pentru şefia PNL, în contextul în care în urmă cu două săptămâni, Ludovic Orban anunța că cine va pierde competiţia internă trebuie să facă şi un pas în spate.

Astfel, în cazul în care Florin Cîţu pierde şi nu va dori să-şi dea demisia, PNL va fi forţat să ajungă în ipostaza PSD din iunie 2017, adică liberalii şi partenerii din Coaliţie să depună moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, spun sursele citate.