Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a oferit detalii despre o finanţare de aproape 600 milioane de euro ce va veni de la Comisia Europeană pentru îmbunătățirea capacității de răspuns a României în caz de dezastre.

“De fapt, aici vorbim de proiectul în care fondurile au fost alocate în 2017 de către Ministerul Fondurilor Europene și de către Guvern atunci. Noi am început pe baza unei fișe să implementăm viziunea proiectului, care are trei componente.

Aici s-a pus contractul depus recent cu Ministerul Fondurilor Europene, acesta e modul în care se lucrează și a fost trimis la Comisia Europeană pentru aprobare. În cazul în care nu se aproba proiectul, ce se cheltuise până acum intra în sarcina statului român. S-a aprobat proiectul major, suma de 578,4 milioane de euro este de fapt suma care vine de la Comisia Europeană, care are o co-finanțare, proiectul în total fiind de 680 de milioane de euro. Diferența va fi suportată de statul român”, a explicat Raed Arafat.

În ce constă, mai exact, proiectul care a primit finanţare europeană?

Raed Arafat a detaliat care sunt cele trei componente ale acestui proiect deosebit de important pentru ţara noastră, în cazul unor dezastre.

“Avem trei componente ale proiectului, a început deja implementarea. Avem componenta terestră, care prevede partea de căutare-salvare, partea medicală de urgență, partea de incendii, de incendii de pădure. Prevede aspectele de intervenție, de la macarale, la ambulanțe, la echipamentele pentru cutremur.

După care, avem o componentă aviatică care prevede un număr de 6 elicoptere, din care 4 pentru salvari montane și 2 pentru detașamentul de instrucție al Inspectoratului General de Aviație, la care se adaugă încă 6 elicoptere mari iar licitația este în curs, plus un simulator aviatic care să adauge la calitatea de pregătire a piloților. Elicopterele mari vor fi pentru operațiuni de căutare-salvare, stingere de incedii, transport materiale și personal și transport pacienți.

Componenta a treia este cea maritimă care prevede dotarea cu o navă de căutare salvare și stingere incendii la Constanța și 3 nave la Delta Dunării și pe Dunăre. Toate navele au și o componentă medicală de urgență”, a precizat Raed Arafat.

Oficialul a mai subliniat că toate procedurile de achiziţie a echipamentelor trebuie să fie finalizate la sfârșitul anului 2023.