România ar putea fi lovită crunt pe acest sfârşit de an, când valul de gripă sezonieră se va suprapune peste pandemia de coronavirus. Tot mai mulţi medici atrag atenţia că ţara noastră trebuie să ia măsuri ferme pentru a împiedica un adevărat dezastru.

Ministerul Sănătății transmite că că anul acesta s-a încheiat un contract-cadru pentru trei milioane de doze vaccin antigripal, dublu față cantitatea de anul trecut. Livrarea dozelor de vaccin se va face începând cu a doua jumătate a lunii septembrie.

Ministerul le transmite farmaciilor să se aprovizioneze din timp cu acest vaccin: “Farmaciile sunt societăți private. Ministerul Sănătății recomandă farmaciilor să se aprovizioneze cu vaccin gripal.” În acest moment, Ministerul Sănătății nu are în evidență situația stocurilor de vaccin antigripal din farmacii, în condițiile în care acestea sunt entitități private și trebuie să se aprovizioneze direct de la furnizor, notează Gândul.

Raed Arafat: Am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, avertizează asupra unui fenomen ce poate fi extrem de periculos: COVID-flu.

“Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează și cu COVID am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu și va fi foarte greu și pentru medici”, spunea Arafat la începutul acestei luni.

Oficialul din Ministerul de Interne a reluat acest subiect şi vineri, atenţionând că oamenii trebuie să se vaccineze antigripal şi să nu mai ţină cont de cei care contestă benficiile vaccinării.

“Sunt persoane care vor avea poate ambele infecţii simultan, sunt persoane care vor avea numai una sau numai alta şi persoanele vulnerabile, din păcate, sunt vulnerabile pentru amândouă. Persoanele vârstnice, persoanele cu comorbidităţi sunt vulnerabile şi pentru gripă şi pentru COVID. Vaccinarea este extrem de importantă şi de data asta trebuie ca oamenii să înţeleagă măcar acum să nu mai asculte de atacurile împotrivă şi să se vaccineze.

“Vor fi vremuri grele (…) Va fi foarte greu de diferențiat”

Au o şansă mult mai bună să scape măcar de riscul acesta al gripei sezoniere sau să-l atenueze, pentru că vaccinarea nu garantează că nu vei face deloc, dar poate ajuta ca dacă faci (gripă – n.red.) să fie mai uşor impactul bolii respective asupra organismului”, a declarat Raed Arafat pentru Digi24.

Medicii trag şi ei un semnal de alarmă: simptomatologia COVID-19 şi cea a gripei sezoniere sunt foarte asemănătoare.

“Vor fi vremuri grele, ținând cont că vorbim de pandemie. Va fi foarte greu de diferențiat avânt în vedere că simptomatologia gripei, cât și simptomatologia virusului SARS-COV-2 sunt asemnătoare. Asta înseamnă că trebuie să ne vaccinăm din timp. Nu vom putea face vaccinarea la aproape 24 de milioane de locuitori și trebuie să mergem către grupele de risc”, explică medicul Mihai Iacob.