Este vorba despre obezitate, o afecțiune extrem de gravă. Conform unui studiu, obezitatea este comorbiditatea cel mai des întâlnită în cazul pacienţilor infectați de coronavirus care au decedat.

Situația din România

Moartea lui Cristian Milicin, un medic din Timişoara în vârsta de 44 de ani, a fost prezentată precum un deces misterios, cauzată de infamul coronavirus. Medicii au spus următoarele lucruri despre decesul acestuia.

„Astăzi, a decedat domnul Asistent Universitar, Dr. Cristian Milicin, un medic tânăr, de doar 44 de ani, care activa în propria clinică, din cauza COVID-19, infectat în urmă cu mai puţin de 3 săptâmâni. Nu l-am cunoscut personal, dar profesional a fost un medic foarte bun, puternic şi sănătos“, este un fragment din a transmis Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Timişoara.

„Cristian Milicin a fost un om deosebit, un tânăr de 44 de ani, fără comorbidităţi, n-a fumat în viaţa lui“, a spus Cristian Oancea, directorul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş“ din Timişoara, care a adăugat un detaliu cel puțin interesant.

Conform acestuia, „e adevărat că avea obezitate gradul II, dar să fim serioşi, dacă ar muri toţi obezii care ar face COVID, s-ar goli planeta“.

Obezitatea este o afecțiune gravă, tratată cu seriozitate în restul lumii

Obezitatea i-a băgat în alertă pe medicii din toată lumea, în contextul pandemiei de COVID-19. Un studiu care a fost condus de Universitatea din Carolina de Nord a relevat nişte procente catalogate drept „înfiorătoare“ de către oamenii de ştiinţă.

Conform studiului, pacienţii cu COVID care suferă de obezitate: au 74% şanse mai mari să ajungă la Terapie Intensivă după ce iau coronavirus, au un risc al decesului cauzat de COVID-19 mai mare cu 48% iar riscul internării lor din cauza coronavirusului crește cu 113%.

Studiul a fost condus de profesorul Barry Popkin, din cadrul departamentului de nutriţie la Şcoala Mondială de Sănătate Publică din Gillings.

„Când riscul decesului creşte cu aproape 50%, ăsta e un procent al naibii de mare şi de alarmant! De fapt, tot ce am aflat prin acest studiu e de-a dreptul înfiorător, mult peste aşteptările noastre. Şi nu mă refer doar la riscul decesului! Păi, riscul internării la Terapie Intensivă se dublează în cazul pacienţilor obezi care au COVID-19. Aceste procente m-au şocat“, a transmis profesorul Barry Popkin, conform The Guardian.