Studiul, condus de cercetători de la Institutul pentru Metrică şi Evaluarea Sănătăţii din cadrul Universităţii Washington din Statele Unite, arată că 529 de milioane de oameni din întreaga lume suferă în prezent de diabet, iar până în 2050, numărul ar putea crește de peste două ori, ajungând la 1,3 miliarde de persoane.

Din ce în ce mai mulți bolnavi de diabet la nivel global

Majoritatea cazurilor sunt de diabet de tip 2. Această formă a bolii este asociată cu obezitatea și este, în mare măsură, inevitabilă, spun cercetătorii.

Creşterea prevalenţei la nivel global nu este însă uniformă, unele ţări şi regiuni fiind deosebit de afectate. Potrivit estimărilor, până în 2050, ratele de prevalenţă vor atinge 16,8% în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu şi 11,3% în America Latină şi Caraibe, față de 9,8% la nivel global. În prezent, prevalența este de 6,1%, dat oamenii spun că fiecare țară de pe Glob va fi afectată.

„Rata rapidă cu care diabetul creşte nu este doar alarmantă, ci şi o provocare pentru fiecare sistem sanitar din lume”, a explicat Liane Ong, autoare principală a studiului.

Unul din factorii care influențează numărul din ce în ce mai mare de persoane diagnosticate cu diabet este obezitatea în creștere. Acesta este determinat, de asemenea, și de schimbările demografice, prevalenţa fiind mai mare în rândul adulţilor vârstnici, mai arată studiul.

Cercetătorii au menționat, totodată, că datele din 204 ţări nu iau în considerare impactul pandemiei de COVID-19, întrucât acele cifre nu erau încă disponibile.

Studiul a fost finanțat de Fundaţia Bill şi Melinda Gates și face parte dintr-o serie mai extinsă despre diabet, publicată joi, 22 iunie, în jurnalul medical Lancet. Acesta este menit să caute măsuri mai eficiente de gestionare și să crească gradul de conștientizare asupra inegalității , majoritatea pacienţilor cu diabet trăind în ţări cu venituri medii şi mici unde nu pot avea acces la tratament.

Prediabetul crește riscul de demență

Oamenii care dezvoltă prediabet când sunt mai tineri prezintă un risc mai mare de demență ulterior, în viață, a descoperit un nou studiu. Prediabetul apare atunci când nivelurile de zahăr din sânge sunt mai mari decât cele optime, dar nu sunt încă suficient de mari pentru ca pacientul să fie diagnosticat medical cu diabet.

Din păcate, milioane de oameni cu vârsta sub 60 de ani au prediabet și mulți nu sunt conștienți, potrivit CNN.

„Prediabetul este asociat cu riscul de demență, dar acest risc se explică prin dezvoltarea diabetului”, au spus autorii Elizabeth Selvin, profesor de epidemiologie, și Jiaqi Hu, doctorand la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Baltimore. Studiul a analizat datele din studiul Riscul de ateroscleroză în comunități, care include persoane cu vârste cuprinse între 45 și 64 de ani din patru state din SUA.

Persoanele care au făcut diabet de tip 2 înainte de vârsta de 60 de ani au avut un risc de trei ori mai mare de demență mai târziu, în viață, comparativ cu cei care nu au avut diabet de tip 2 înainte de vârsta de 60 de ani, a constatat studiul. Dacă prediabetul a evoluat spre diabet de tip 2 între vârsta de 60 și 69 de ani, riscul a scăzut, dar doar cu câteva puncte.

„Toți avem vârfuri tranzitorii ale glicemiei. Fie în sus, fie în jos”, a spus dr. Andrew Freeman, profesor la National Jewish Health din Denver.