Conform unui studiu realizat pe peste 5.000 de persoane din patru orașe din SUA, factorii sociali pot face acest lucru mai dificil pentru unii oameni decât pentru alții.

„Adolescenții și cei de la începutul anilor 20 pot fi activi fizic, dar aceste tipare se schimbă odată cu vârsta”, a explicat autoarea studiului, epidemiologul Kirsten Bibbins-Domingo de la Universitatea din California, San Francisco, când studiul a fost publicat în American Journal of Preventive Medicine.

Cum să te păzești de ”ucigașul tăcut”

Ucigașul tăcut care afectează milioane de oameni. Numeroase studii au arătat că exercițiile fizice scad tensiunea arterială, dar cercetarea din 2021 sugerează că menținerea activității fizice în tinerețe, la niveluri mai ridicate decât cele recomandate anterior, poate fi deosebit de importantă” pentru prevenirea hipertensiunii arteriale.

Câte exerciții fizice trebuie să faci în fiecare săptămână. Hipertensiunea arterială, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială, este o afecțiune gravă, care afectează miliarde de oameni din întreaga lume. Poate duce la infarct miocardic și accident vascular cerebral; este, de asemenea, un factor de risc pentru dezvoltarea demenței la o vârstă mai înaintată, scrie Sciencealert.

Unu din patru bărbați și aproximativ fiecare a cincea femeie au hipertensiune arterială, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Dar majoritatea persoanelor cu hipertensiune arterială nici măcar nu știu că o au – de aceea, adesea, este numită „ucigașul tăcut”.

Exercițiile fizice, punctul central al acestui studiu

Ucigașul tăcut care afectează milioane de oameni. Cu toate acestea, există modalități de a combate hipertensiunea arterială: exercițiile fizice fiind punctul central al acestui studiu.

Peste 5.100 de adulți au fost recrutați în cadrul studiului care a urmărit starea lor de sănătate pe parcursul a trei decenii, cu evaluări fizice și chestionare despre obiceiurile lor de a face exerciții fizice, fumatul și consumul de alcool. La fiecare evaluare clinică, tensiunea arterială a fost măsurată de trei ori, la interval de un minut, iar pentru analiza datelor participanții au fost grupați în patru categorii, în funcție de rasă și sex.

În general, atât la bărbați, cât și la femei și în ambele grupuri rasiale, nivelurile de activitate fizică au scăzut între 18 și 40 de ani, în acel interval ratele hipertensiunii arteriale crescând.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru sugerează că vârsta tânără este o perioadă importantă pentru intervenția în prevenirea hipertensiunii arteriale la vârsta mijlocie prin programe de promovare a sănătății concepute pentru a stimula exercițiile fizice.

Nivelul de activitate fizică, asociat cu apariția hipertensiunii arteriale

Aproape jumătate dintre participanții noștri la vârsta tânără au avut niveluri mai puțin bune de activitate fizică, ceea ce a fost semnificativ asociat cu apariția hipertensiunii arteriale, indicând faptul că trebuie să ridicăm standardul minim pentru activitatea fizică, a declarat autorul principal Jason Nagata, expert UCSF în medicina tinerilor adulți.

Când cercetătorii au analizat persoanele care făcuseră cinci ore de exerciții fizice moderate pe săptămână la începutul vieții adulte – dublu față de cantitatea minimă recomandată în prezent pentru adulți – au descoperit că acest nivel de activitate a redus considerabil riscul de hipertensiune arterială, mai ales dacă oamenii și-au menținut obiceiurile de exerciții fizice până la vârsta de 60 de ani.

La vârsta de 40 de ani, nivelurile de activitate fizică au stagnat în rândul bărbaților și femeilor albi

Acest lucru ar putea fi valabil mai ales după liceu, când oportunitățile de activitate fizică se diminuează pe măsură ce tinerii adulți trec la facultate, la locul de muncă și la statutul de părinți, iar timpul liber este tot mai rar.

Până la 45 de ani, femeile de culoare au depășit bărbații albi în ceea ce privește ratele de hipertensiune arterială

Studiul a arătat și că bărbații și femeile de culoare au traiectorii de sănătate complet diferite în comparație cu omologii lor albi. La vârsta de 40 de ani, nivelurile de activitate fizică au stagnat în rândul bărbaților și femeilor albi, în timp ce nivelurile de activitate la participanții de culoare au continuat să scadă.

Femeile albe au înregistrat cele mai scăzute rate de hipertensiune arterială

Până la 45 de ani, femeile de culoare au depășit bărbații albi în ceea ce privește ratele de hipertensiune arterială, în timp ce femeile albe din studiu au înregistrat cele mai scăzute rate de hipertensiune arterială până la vârsta de mijloc.

Și până la vârsta de 60 de ani, între 80 și 90% dintre bărbații și femeile de culoare aveau hipertensiune arterială, comparativ cu puțin sub 70% pentru bărbații albi și aproximativ jumătate dintre femeile albe. Echipa a atribuit aceste disparități rasiale binecunoscute multitudinii de factori sociali și economici.