Creierul este foarte dependent de apă. Chiar și o ușoară deshidratare poate avea un impact negativ asupra stării de spirit, memoriei și concentrării.

Câtă apă trebuie să bem, de fapt, în fiecare zi. Studiile au arătat o legătură între starea de hidratare și fluxul sanguin. În esență, atunci când suntem deshidratați, sângele este mai gros și nu curge la fel de ușor prin vasele de sânge. Acest lucru crește șansele de a se coagula. Iar sângele coagulat a fost legat de accidentul vascular cerebral și atacurile de cord.

Câtă apă trebuie să bem în fiecare zi

Cercetătorii au găsit dovezi conform cărora un consum suficient de apă este asociat cu un risc redus de hipertensiune arterială, diabet și obezitate. În plus, există o legătură între un aport adecvat de apă și niveluri mai scăzute de inflamație, scrie eatingwell.com.

Cercetătorii din China au vrut să știe dacă un consum suficient de apă plată ar putea reduce riscul de accident vascular cerebral și, dacă da, ce prag de consum de apă face diferența. Aceștia au analizat mai atent datele dintr-un studiu american pe termen lung, Sondajul Național privind Sănătatea și Nutriția, pentru a găsi răspunsuri. Ei au publicat concluziile în ”Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases”.

Cum a fost realizat acest studiu

Cercetătorii au extras date din anii 1999 până în 2020 din NHANES. Au inclus adulți cu vârsta peste 20 de ani la momentul inițial, cu o vârstă medie de 49 de ani. Peste 29.000 de persoane au fost incluse în această analiză, iar aproximativ 48% erau bărbați.

Participanții au completat chestionare privind dieta pe 24 de ore, care includeau și aportul zilnic de apă. Deoarece amintirea a ceea ce am mâncat în ziua precedentă lasă loc erorilor, cercetătorii au luat media a două chestionare privind dieta pe 24 de ore pentru o acuratețe sporită. Participanții au fost apoi plasați într-unul din cele patru cuartile (grupuri) în funcție de aportul lor de apă. Cei din cuartila 1 (Q1) au avut cel mai mic aport de apă, iar cei din Q4 au avut cel mai mare.

Informații despre accidentul vascular cerebral au fost colectate de la participanții care au răspuns la întrebarea „Ți-a spus vreodată un medic că ai avut un accident vascular cerebral?”. Aproape 1.300 de participanți au răspuns afirmativ.

Variabilele care au fost ajustate în timpul analizelor statistice au inclus vârsta, sexul, etnia/rasa, nivelul de educație și venit, statutul de fumător, consumul de alcool, IMC, activitatea fizică, consumul de calorii, consumul de hidratare, hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul ridicat și bolile de inimă.

Ce a descoperit acest studiu privind hidratarea

După ajustarea tuturor variabilelor demografice relevante – plus consumul total de calorii și hidratare – grupul care a băut mai multă apă a avut un risc cu 25% mai mic de accident vascular cerebral, comparativ cu cei care au băut mai puțină.

Cercetătorii au descoperit o asociere între riscul de accident vascular cerebral și cantitatea de apă plată consumată. Cei care au băut mai puțin de aproximativ 1.400 ml de apă pe zi  (echivalent cu aproximativ 6 căni sau 47 de uncii fluide de apă) au avut un risc semnificativ mai mare de accident vascular cerebral.

Cum se aplică acest lucru în viața reală?

Cantitatea de apă necesară fiecărei persoane depinde de mulți factori, inclusiv sexul, vârsta, nivelul de activitate și medicamentele consumate. Și, deși depinde de persoană, există câteva linii directoare generale care oferă un cadru. De exemplu, Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină recomandă ca bărbații să bea 15,5 căni de apă pe zi, iar femeile să bea 11,5 căni pe zi.3

Consumul de alimente hidratante poate contribui la starea de hidratare. Consumați pepene verde, castraveți, mere, grapefruit, roșii și iaurt grecesc simplu pentru a vă menține hidratați.

Aveţi grijă că dacă beţi prea multă apă vă puteți suprahidrata. Cunoscută sub numele de hiponatremie sau intoxicație cu apă,  aceasta diluează electroliții organismului. Deși este rară, poate duce la deces. Printre semnele că ați consumat prea multă apă se numără urină limpede, balonare, greață, ceață mentală, dureri de cap și confuzie.

Evaluați consumul zilnic de apă

Poate fi util să îl urmărești pe parcursul mai multor zile și să calculezi media. Te apropii de numărul recomandat de 11,5 până la 15,5 căni pe zi? De asemenea, e bine să evaluezi culoarea urinei. Ideal ar fi de culoarea limonadei diluate. Această culoare sugerează că bei suficientă apă. Dacă este galben închis sau de culoarea chihlimbarului, este un semn că ești deshidratat.

Anumite medicamente, suplimente și alimente pot afecta culoarea urinei. De exemplu, dacă ai mâncat sfeclă roșie, urina ar putea avea o tentă roșie. Iar suplimentele care conțin vitamine B pot provoca urină galben aprins.