AUR, peste 40% în sondaje. PSD și PNL rămân în urmă
Potrivit sondajului realizat de INSCOP Research în iunie 2025, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) ar obține cel mai mare scor electoral dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare.
Mai exact, AUR este creditat cu peste 40% din intențiile de vot, în timp ce PNL ar obține 17,3%, PSD 13,7%, iar USR 13,1%.
Dan Andronic și Adrian Severin au analizat aceste date, punând accentul nu doar pe cifrele brute, ci pe semnificațiile politice ale acestui „cutremur electoral”.
Adrian Severin: „Suveranismul este, în acest moment, o stare de spirit”
Fostul ministru de Externe și europarlamentar Adrian Severin a subliniat că este prudent în fața sondajelor, mai ales în lipsa unui calendar electoral clar.
„Eu personal sunt foarte reticent în a crede în sondaje. Putem crede mai mult atunci când suntem mai aproape de alegeri și mai puțin atunci când suntem în apropierea sau în timpul alegerilor. Acum nu știu dacă suntem în apropierea alegerilor sau nu (n.r. eventuale alegeri anticipate). S-ar putea să fim mai aproape de alegeri decât ne așteptăm sau imaginăm mulți dintre noi”, consideră fostul ministru.
Adrian Severin a admis totuși că tendințele indicate de sondaj par verosimile. Totuși, Severin a observat că termenul de „suveranism” nu este clar definit.
„Sunt unele cifre în acest sondaj care mă miră, dar nu mă miră tendințele. Acestea mi se pare că sunt corect exprimate de sondaj. Avem o opoziție în creștere, potrivit sondajelor și cu toate acestea invizibilă sau cvasi-invizibilă. Invizibilă în orice caz din punctul de vedere al definirii ideologice. Ne spune că sunt suveraniști, dar au spus ei ce înseamnă suveranismul? Suveranismul este un fel de stare de spirit în acest moment”, a declarat Severin.
Trump e ‘putinist’ sau Putin este ‘trumpist’
Discuția a ajuns și la modul în care se etichetează suveranismul în discursul public. Severin a atras atenția asupra faptului că termenul este adesea asociat în mod automat cu orientări pro-ruse.
„Suveranismul este mult mai abstract decât românismul și este cazul ca, la un moment dat, această ideologie să fie definită. La noi a fost echivalat cu putinismul, cu o orientare pro-rusă și anti-occidentală. Ceilalți în contrast sunt pro-europeni”, spune Adrian Severin.
Dan Andronic a provocat un schimb de replici despre influența internațională, întrebând dacă „Donald Trump este putinist?”.
Adrian Severin a răspuns ironic că „singurul dubiu legat de această întrebare este dacă Trump e ‘putinist’ sau Putin este ‘trumpist’.”
Etichetări facile în lipsa unei educații politice
Adrian Severin a vorbit și despre nevoia de nuanță în discursul politic, criticând tendința de a împărți lumea în categorii simpliste.
El consideră că „este mult mai simplu și este pe înțelesul celor care nu vor să se obosească să gândească prea mult, celor care nu au foarte multe repere culturale, celor care nu au foarte multă educație politică.”
„Este mult mai simplu și este pe înțelesul celor care nu vor să se obosească să gândească prea mult, celor care nu au foarte multe repere culturale, celor care nu au foarte multă educație politică. Este culmea că sunt considerați mai puțin educați și școliți susținătorii suveranismului, în timp ce exact tabăra adversă vine cu aceste formule simplificatoare care nu obosesc mintea prea mult și împart lumea în buni și răi: ei răi, noi buni”, mai spune Adrian Severin.