Studiul, care a analizat date de la peste o jumătate de milion de persoane de pe mai multe continente, a constatat că zahărul consumat prin intermediul băuturilor, cum ar fi sucul carbogazos și sucul de fructe, a fost în mod constant asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2. Zahărul din alte surse nu a arătat o astfel de legătură sau, în unele cazuri, a fost asociat cu un risc mai mic de diabet, scrie The Hill.
Băuturile carbogazoase cu zahăr, mai periculoase decât consumul de zahăr
Karen Della Corte, autoarea principală a studiului și profesor de științe nutriționale la BYU, a declarat că acesta a fost primul studiu care a trasat relații clare „doză-răspuns” între diferite surse de zahăr și riscurile de diabet de tip 2.
„Acest studiu evidențiază de ce consumul de zahăr, fie din sucuri carbogazoase, fie din alte sucuri, este mai problematic pentru sănătate decât consumul zahărului”, a spus Della Corte.
Studiul sugerează că natura problematică a băuturilor îndulcite cu zahăr se poate reduce la efecte metabolice diferite. Cercetătorii au declarat că băuturile îndulcite cu zahăr conțin zaharuri izolate care duc la un impact glicemic mai mare, copleșind și perturbând metabolismul în ficat. Acest lucru, la rândul său, crește grăsimea hepatică și rezistența la insulină, se arată în studiu.
Între timp, zaharurile din fructe, produse lactate sau cereale integrale nu suprasolicită ficatul. Nutrienții benefici, cum ar fi fibrele, grăsimile și proteinele, ajută la încetinirea răspunsurilor la glicemie pe care le produc zaharurile alimentare.
Băuturile cu zahăr și sănătatea metabolică
„Acest studiu subliniază necesitatea unor recomandări și mai stricte pentru zaharurile lichide, cum ar fi cele din băuturile îndulcite cu zahăr și sucul de fructe, deoarece acestea par să se asocieze cu sănătatea metabolică”, a spus Della Corte.
„În loc să condamne toate zaharurile adăugate, viitoarele ghiduri alimentare ar putea lua în considerare efectele diferențiate ale zahărului în funcție de sursa și forma sa”, a avertizat ea.
Studiul a fost publicat în revista Advances in Nutrition.
Diabet, obezitate, hipertensiune arterială, atac de cord
Într-o analiză amplă a peste 70 de meta-analize, care au inclus 8.601 de studii, consumul ridicat de zahăr a fost asociat cu riscuri semnificativ mai mari asupra sănătății, inclusiv diabet, gută, obezitate, hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral, cancer, astm, carii, depresie și deces timpuriu.
Zaharurile libere, tipul de zahăr pe care s-au concentrat autorii, sunt adăugate în timpul procesării alimentelor și care se găsesc în mod natural în siropuri, miere, suc de fructe, suc de legume, piureuri, paste și produse similare în care structura celulară a alimentelor a fost defalcată, conform Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA. Această categorie nu include zaharurile care apar în mod natural în lactate, fructele și legumele întregi din punct de vedere structural.
Dovezile unei legături între zahăr și cancer au fost limitate și controversate și necesită mai multe cercetări, au spus autorii studiului. Conform studiului, anumite lucruri se pot explica prin efectele cunoscute ale zahărului asupra greutății: consumul ridicat de zahăr a fost asociat cu obezitatea, care este un factor de risc major pentru diferite tipuri de cancer. Același lucru este valabil și pentru bolile cardiovasculare.
„Aportul de zahăr poate duce la inflamație în organism, iar asta poate provoca stres asupra inimii și vaselor de sânge, ceea ce poate duce la creșterea tensiunii arteriale”, a declarat pentru CNN cercetătorul Brooke Aggarwal. S-a descoperit că alimentele foarte procesate, care pot conține zahăr în cantități mari, cresc inflamația, un factor de risc pentru depresie.