Simona Halep nu mai revine în tenis? Sportiva din Constanța a primit o suspendare de 4 ani pentru dopaj.

În august anul trecut, a fost depistată pozitiv pentru Roxadustat la US Open 2022. Aceasta plănuiește să atace decizia la TAS, pentru a se întoarce mai repede pe teren.

Lucian Bute, sfaturi pentru Simona Halep

Fostul boxer Lucian Bute a vorbit despre cazul acesteia. În anul 2016, el a fost depistat pozitiv la un test anti-doping. După aproximativ jumătate de an, a reușit să își demonstreze nevinovăția.

Acum, i-a oferit câteva sfaturi prețioase Simonei Halep, pentru ca și ea, la rândul ei, să arate că este curată. Fostul pugilist speră să i se reducă pedeapsa, pentru că, spune el, în caz contrar, constănțencei îi va fi aproape imposibil să revină.

„Să fie puternică, să fie încrezătoare și, cu ajutorul lui Dumnezeu, să dovedească faptul că a fost un accident. Sper să aducă probe concrete și să i se reducă pedeapsa. Să intre mai repede pe teren pentru că altfel îi va fi foarte greu. După doi ani de așteptare e aproape imposibil să mai revii la un nivel înalt.

Nu. El (n.r. sportivul) nu e chimist. Tu îți alegi echipa. Preparatorul, nutriționistul. Lucram cu nutriționist, iar el trebuia să știe foarte bine ce consumam, începând de la alimentație până la suplimente. Dar uite că se întâmplă. Ce poți să faci? Eu, Simona, ceilalți, toți aveam o viață cu sală, odihnă, recuperare, nutriție.

Nu stau să testez suplimentele. Nu am timp de așa ceva. Dacă m-aș concentra pe asta, mi-aș pierde concentrarea pentru pregătirea înaintea meciurilor. Fiecare din echipă are jobul lui. E un sport individual, eu urc în ring, Simona pe teren, dar în spate e un sport de echipă”, a declarat Lucian Bute pentru GSP.

Lucian Bute, fost campion de box
SURSA FOTO: Facebook, Lucian Bute

Simona Halep s-a dopat, fie că ne place sau nu

Într-un text de opinie, jurnalistul Ovidiu Ioanițoaia a scris negru pe alb că Simona Halep s-a dopat, fie că ne place ori nu să admitem. Acesta scrie că verdictul Agenției Internaționale de Integritate în Tenis (ITIA) „s-a bazat pe certitudini, nu pe bănuieli, pe presupuneri”.

El subliniază că regulile antidoping trebuie respectate și că oricine este prins trebuie să suporte consecințele, indiferent de intenție.

Jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost suspendată pe o perioadă de patru ani pentru dopaj, după cum a anunțat ITIA. Un tribunal independent a suspendat-o pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Prima încălcare a regulamentului în cazul Simonei Halep (31 ani), dublă campioană de Mare Șlem (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019), este legată de identificarea substanței interzise Roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping în timpul competiției, iar a doua este legată de neregularitățile fin pașaportul său biologic (ABP).

În ciuda acestor lucruri, Simona a decis să facă apel împotriva suspendării dictate de tribunalul independent.