Fierbe planeta! Potrivit unui studiu recent, aproape toate ţările globului sunt ameninţate de perspectiva unor an foarte călduroşi.

Căldură extremă în aproape toate ţările globului începând cu 2030

Este vorba despre un studiu publicat în jurnalul Communications Earth and Environment. Potrivit acestuia, peste 90% dintre ţări ar putea avea parte de unul din doi ani deosebit de călduroşi începând din anul 2030. Cercetarea scoate în evidenţă responsabilitatea majoră pe care o au emisiile de gaze cu efect de seră de la principalii poluatori ai lumii.

Mai exact, în 92% dintre cele 165 de ţări studiate se preconizează că vor înregistra o dată la doi ani temperaturi extrem de ridicate.

Aceşti ani sunt definiţi prin atingerea nivelului record aşteptat o dată la o sută de ani în epoca preindustrială, înainte de creşterea exponenţială a emisiilor rezultate din activitatea umană, responsabile de schimbările climatice, transmite AFP.

Studiul a fost realizat înainte de conferinţa COP 26 de la Glasgow

Studiul a fost realizat în urma încrucişării datelor istorice privind emisiile şi angajamentele luate înainte de recenta conferinţă ONU privind schimbările climatice (COP 26) de către principalii cinci cei mai mari cinci emiţători la nivel mondial, respectiv China, Statele Unite, Uniunea Europeană, India şi Rusia.

Alexander Nauels, reprezentant al ONG-ului Climate Analytics, coautor al studiului, vorbeşte despre concluzia studiului, “care subliniază urgenţa şi demonstrează că ne îndreptăm către o lume mult mai caldă pentru toată lumea”.

Cum ar arăta situaţia, dacă s-ar fi luat măsuri drastice încă din anii ’90?

Cercetătorii au realizat modele despre cum ar fi arătat situaţia în urma retragerii emisiilor din 1991, anul următor publicării primului raport al experţilor ONU din cadrul Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), care a scos în evidenţă responsabilitatea emisiilor cauzate de activitatea umană.

Dacă totul ar fi avut loc conform recomandărilor de atunci, proporţia ţărilor afectate de aceşti ani de căldură extremă ar scădea la 46%.

“Cred că este foarte important, pentru că, în general, vorbim despre cantităţi abstracte de emisii, sau temperaturi globale, pe care le cunoaştem, dar nu le putem simţi”, afirmă Lea Beusch, de la Universitatea ETH din Zurich.

În valoare absolută, creşterile de temperatură cele mai pregnante afectează latitudinile înalte din emisfera nordică, fenomen deja observat. Consecinţele ar putea fi atenuate prin reduceri semnificative ale emisiilor statelor, atrag atenţia autorii studiului.