O creştere a temperaturii la nivelul globului cu numai 2 grade Celsius va afecta, prin căldura extremă, un miliard de persoane.

În condiţiile de căldură extremă menţionate de specialişti, chiar şi un om sănătos moare după cel mult 6 ore

Datele provin dintr-o cercetare a Agenţiei Meteorologice Britanice, ce a fost realizată pentru summit-ul dedicat schimbărilor climatice de la Glasgow, COP26.

Cercetarea agenţiei britanice se bazează pe un coeficient care combină valorile de temperatură şi de umiditate, rezultând aşa-zisa “temperatură de bec umed”, relatează The Guardian.

Dacă respectiva temperatură depăşeşte 35 grade Celsius, corpul uman nu se mai poate răci de unul singur prin procese fiziologice precum transpiraţia. Chiar şi în cazul persoanelor sănătoase, moartea survine în cel mult şase ore de expunere.

Schimbările climatice ce au loc pe planeta noastră au drept cel mai mai vizibil efect această căldură extremă. Cazurile întâlnite în oraşe, în ultimele decenii, s-au triplat. Astfel, în vara anului trecut, peste un sfert din populaţie Statelor Unite a suferit efectele căldurii extreme, cu simptome precum greaţă sau crampe.

Iar la nivel global, în ultimele două decenii, s-au înregistrat cel puţin 166.000 de morţi din cauza temperaturilor ridicate, transmite Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Aceste ţări vor fi cel mai grav afectate

Nu este pentru prima oară când consilierii oficiali din domeniul climei din Marea Britanie avertizează că ţara este “îngrozitor de nepregătită” pentru creşterea temperaturii, mai ales în zonele vulnerabile, cum ar fi spitalele şi şcolile.

“Orice impact asupra climei prezintă o viziune înfricoşătoare asupra viitorului. Dar, desigur, schimbările climatice vor cauza şi alte probleme”, afirmă un reprezentant al Agenţiei Meteorologice din Marea Britanie, Andy Wiltshire.

Cele mai lovite de căldura extremă vor fi ţările tropicale, precum India, Etiopia sau Brazilia. Unele regiuni ale acestor ţări se vor afla în zona de limită a habitabilităţii umane.

“Hărţile ne arată regiunile lumii unde se estimează că va fi impactul cel mai grav. Totuşi, toate regiunile lumii, inclusiv Europa, vor suferi de pe urma efectelor schimbărilor climatice”, mai spune Wiltshire.