COP26: 9 țări pledează în favoarea energiei nucleare. România este printre ele

Cei 12 semnatari ai editorialului spun că „lumea noastră are nevoie de o energie mult mai curată, fiabilă şi abordabilă, iar membrii noştri au nevoie de locuri de muncă sigure şi de calitate. Domeniul nuclear le oferă pe amândouă, iar de aceea noi avem nevoie de mai multă (energie) nucleară”.

Cei 12 semnatari sunt GMB, Prospect şi Unite the Union (Regatul Unit), CFE-CGC Energies şi CFE-CGC Métallurgie (Franţa), IBEW (Statele Unite şi Canada), CNWC (Canada), Fédération Energie (Belgia), Odborovy svaz ECHO (Cehia), EVDNZ (Ungaria), SCNE (România) şi ZOES (Slovacia).

Sindicaliștii mai spun că domeniul nuclear „a permis deja economisirea a 70 de miliarde de tone de emisii de CO2 în lume şi furnizează o energie curată câtorva sute de milioane de oameni. Dar, mai ales, este singura noastră sursă de electricitate curată, disponibilă 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, indiferent de starea vremii”.

”În lipsa unor noi investiţii, peste 100 de gigaWaţi de capacitate nucleară, care permit alimentarea a 200 de milioane de gospodării, vor fi pierduţi până în 2040. Acest lucru ne-ar costa probabil o jumătate milion de locuri de muncă şi ar reprezenta cea mai mare pierdere de energie curată din istoria lumii”, mai spun aceștia.

În România ar putea fi construită prima central nucleară pe bază de reactoare modulare

Președintele Klaus Iohannis și omologul său american, Joe Biden, au participat la summit-ul ONU, organizat la Glasgow, pe tema climei. Un comunicat al Casei Albe anunță că cei doi șefi de stat vor prezenta marți planurile de construcție ale unei centrale nucleare pe bază de reactoare modulare (SMR).

În comunicatul de presă mai este menționat că acest tip de centrală este prima din Europa și că va fi construită în parteneriat cu US NuScale Power. Casa Albă mai spune că centrala va aduce ”cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte extrem de importantă a Europei”.

„Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, poziţionând tehnologia SUA ca lider în cursa globală pentru implementarea SMR”, potrivit comunicatului.

Comunicatul trimis de Casa Albă informează că acordul comercial prevede o uzină NuScale cu 12 module, care va crea iniţial peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, cu potenţialul de a ajunge la 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul creşte.

Implementarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la un sector energetic fără carbon şi un viitor cu zero emisii, se mai arată în comunicat. Un acord de grant a fost semnat acum 10 luni între Trade and Development Agency (USTDA) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN).

Greenpeace se revoltă

În cursul zilei de miercuri, Greenpeace a trimis un comunicat de presă în care notează că proiectul nuclear anunțat ieri de către ministrul Virgil Popescu și de către Casa Albă este unul experimental. Greenpeace face referință la proiectul care prevede construirea pe teritoriul României a unui centrale nucleare pe bază de reactoare modulare (SMR). Organizația internațională Greenpeace spune că România „ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate”.

„Preşedintele Klaus Iohannis continuă, pas cu pas, să compromită prezenţa României la evenimentul climatic COP26 din Glasgow. Ieri (marţi n.r) şi-a exprimat susţinerea pentru noi capacităţi nucleare în România până în 2028, după ce cu doar câteva ore mai devreme era promotor al tehnologiilor verzi. Ne referim la „noile” tehnologii nucleare americane SMR (Reactoare Modulare Mici), încă neautorizate în Europa. Niciun reactor nuclear de acest tip nu a fost construit, nici în SUA, nici într-o altă ţară din lume. Prin urmare, România ar urma să devină un cobai pentru tehnologii nucleare insuficient testate”, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Potrivit acestora, „energia nucleară prezintă riscuri inacceptabile pentru mediu şi omenire, după cum ştim deja de la Cernobîl, Fukushima şi alte accidente nucleare care au distrus vieţi.” Astfel, spun ei, dincolo de problema dezastrelor iminente şi a deşeurilor radioactive, energia nucleară este mult prea scumpă şi dificil de dezvoltat.

„În mod categoric, nu e o soluţie pentru criza climatică. Tehnologiile bazate pe energie regenerabilă sunt mature, au un preţ competitiv şi trebuie să fie prioritizate pe agenda politicienilor”, punctează Greenpeace.