Situație fără precedent în dmeniul agriculturii, Ministrul Adrian Oros este acuzat că nu ar fi scris niciun rând din PNRR-ul pentru agricultură în timp ce Polonia are deja cel de-al doilea draft integral finalizat.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor a trimis azi documentul polonez la Ministerul Agriculturii, în semn de protest față de bătaia de joc.

Asociația Forța Fermierilor protestează public față de inactivitatea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale în a demara consultările cu agricultorii pentru elaborarea Planului Național Strategic (PNS) pentru Politica Agricolă Comună 2023-2027. În timp ce România nu a scris niciun rând din PNS, Polonia a finalizat deja cel de-al doilea draft integral al documentului, esențial pentru modul în care se vor acorda subvențiile europene pentru agricultură, în fiecare stat-membru. Termenul-limită, pentru țările din UE, de a depune PNS la Bruxelles este 31 decembrie 2021, se arată într-un comunicat transmis de instituței.

În acest context, un reprezentant al Asociației Forța Fermierilor a depus astăzi, 26 august 2021, la sediul Ministerului Agriculturii un exemplar din PNS-ul polonez, tocmai pentru a trage un semnal de alarmă către guvernanți legat de situația defavorabilă în care se află fermierii români față de omologii lor din celelalte state europene. 

PNS pentru Politica Agricolă Comună 2023-2027 este un veritabil Plan Național de Redresare și Reziliență pentru fermieri, în care sunt prevăzute strategiile și prioritățile pentru acordarea banilor europeni în agricultură.

Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor subliniază faptul că atitudinea ministrului este una de bătaie de joc fără a fi explicată oficial. Totodată, el a mai subliniat faptul că acest lucru ”reprezintă o neglijență criminală” pentru agricultura națională.

”Este o bătaie de joc”

„Pur și simplu este o bătaie de joc la adresa fermierilor români din partea ministrului Adrian Oros. Nu există nicio explicație oficială cu privire la motivele acestei întârzieri. Este vorba de destinul fermierilor români, despre ce se va întâmpla cu securitatea alimentară a României, despre viitorul satului românesc. Solicităm Guvernului României, premierului Florin Cîțu, o reacție fermă. Deja este vorba de o neglijență criminală cu privire la agricultura națională.

Noi, cei din Asociația Forța Fermierilor, am solicitat încă de acum o lună, remanierea ministrului Adrian Oros și demararea consultărilor dintre mediul asociativ agricol și reprezentanții Ministerului Agriculturii în mandatului unui nou ministru, care sperăm să fie ceva mai responsabil și mai implicat decât actualul ministru. Se pare că guvernanților nu le pasă de fermieri, nu am nicio altă explicație cu privire la haosul care domnește în Ministerul Agriculturii, haos patronat de ministrul Adrian Oros”, a spus Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Sursa citată mai precizează că de peste două săptămâni, există zvonuri în lumea agricolă că ministrul Adrian Oros așteaptă PNS, gata scris, în plic, primit de undeva. Asociația Forța Fermierilor atrage foarte serios atenția ministrului Agriculturii că orice tentativă de a angaja România la o Politică Agricolă Comună care nu are în spate o largă și reală consultare cu toate categoriile de fermieri va primi un răspuns pe măsură. Asociația Forța Fermierilor va utiliza toate mijloacele legale și administrative, aflate la dispoziția unei organizații profesionale legal constituite și care se bucură de susținerea unui număr mare de fermieri din toate regiunile țării, pentru a bloca un asemenea act de subminare a economiei naționale și pentru ca vinovații să fie trași la răspundere. Evident, în cazul în care acest lucru se va întâmpla. Noi sperăm sincer, chiar și în al doisprezecelea ceas al relației sale cu fermierii români, că ministrul Adrian Oros nu are un asemenea plan. 

În același timp, Asociația Forța Fermierilor anunță oficial că va participa, în formulă completă, la toate consultările pe care actualul ministru sau un alt ministru al Agriculturii le va avea cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar cu privire la PNS. Orice tentativă de a bloca accesul membrilor noștri, fermieri de toate tipurile, la consultările organizate de Ministerul Agriculturii, doar pe motiv că suntem incomozi și nu facem blaturi cu politicienii, orice asemenea tentativă se va solda cu reacții publice de amploare. 

Asociația Forța Fermierilor Asociația a anunțat deja organizarea celui mai important eveniment cu public din acest an dedicat luptei pentru drepturile fermierilor români și pentru promovarea sectorului agroalimentar național. Congresul Fermierilor va avea loc pe 7 septembrie 2021, la Auditorium Pallady, în București și, în funcție de prevederile legale în vigoare la acel moment, va strânge, ca prezență fizică, până la 500 participanți. Vor fi fermieri din toate regiunile țării, toate tipurile de fermă și toate zonele de activitate agricolă. De asemenea, la Congresul Fermierilor vor fi invitați cei mai importanți și relevanți decidenți politici și administrativi, de la nivel central și local, național și european.