Fabian Gyula, noul Avocat al Poporului este susţinut de UDMR şi PNL. De menționat este faptul că desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.

Amintim faptul că funcția este vacantă după ce Parlamentul a revocat-o pe Renate Weber. În urmă cu o săptămână, Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului de către plenul reunit al Parlamentului. Parlamentul a aprobat revocarea acesteia cu 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”.

Renate Weber, demisă din funcția de Avocat al Poporului 

Poziția de Avocat al Poporului e cheie în arhitectura de putere a administrației, dat fiind că aceasta e singura instituție care poate bloca ordonanțele de urgență emise de guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.

După revocarea sa, liderul Camerei Deputaților a oferit o serie de declarații. Acesta preciza că Renate Weber nu a fost niciodată avocatul românilor, ci avocatul social democraților.

„Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului român, ci avocatul PSD şi avocatul intereselor PSD. A fost chiar un „avocat al diavolului”. Motivul principal pentru care eu am susţinut demiterea doamnei Weber este că a pus în pericol viaţa şi sănătatea românilor.

Sunt cuprinse mai multe puncte de vedere, am avut o argumentaţie suficient de puternică. Eu cred că era un deznodământ aşteptat revocarea doamnei Weber din funcţia de Avocat al Poporului”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a fost întrebat și despre acuzaţia potrivit căreia Renate Weber nu ar fi avut dreptul la apărare.

„A fost convocată şi a fost prezentă în Comisiile juridice. Putea să vină să participe (n.r. – la plen). Avea nevoie de invitaţie specială? Aşa cum i s-a transmis că poate să participe la procedurile parlamentare… Ăsta este un pretext, nu este un temei serios”, a răspuns Orban.