Renate Weber a fost revocată, miercuri, din funcţia de Avocat al Poporului, după votul dat în Parlament.

Orban despre Weber: Avocatul PSD şi avocatul intereselor PSD. A fost chiar un “avocat al diavolului”

Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PNL, şi-a continuat însă atacurile la adresa Renatei Weber, pe care o numeşte un “avocat al diavolului”, a pus “în pericol” viaţa şi sănătatea românilor.

Renate Weber nu a fost Avocatul Poporului român, ci avocatul PSD şi avocatul intereselor PSD. A fost chiar un “avocat al diavolului”. Motivul principal pentru care eu am susţinut demiterea doamnei Weber este că a pus în pericol viaţa şi sănătatea românilor.

Sunt cuprinse mai multe puncte de vedere, am avut o argumentaţie suficient de puternică. Eu cred că era un deznodământ aşteptat revocarea doamnei Weber din funcţia de Avocat al Poporului”, a declarat, joi, Ludovic Orban.

Orban a fost întrebat de jurnalişti şi cum comentează acuzaţia potrivit căreia Renate Weber nu ar fi avut dreptul la apărare.

“A fost convocată şi a fost prezentă în Comisiile juridice. Putea să vină să participe (la şedinţa de plen – n.red.). Avea nevoie de invitaţie specială? Aşa cum i s-a transmis că poate să participe la procedurile parlamentare… Ăsta este un pretext, nu este un temei serios. PSD poate să atace la Curtea Constituţională”, a replicat Ludovic Orban.

Renate Weber, revocată din funcţie cu 247 de voturi “pentru” şi 32 “împotrivă”

Miercuri, 16 iunie, deputaţii şi senatorii au votat proiectul de hotărâre privind revocarea Renatei Weber de la conducerea instituţiei Avocatul Poporului.

S-au înregistrat 247 de voturi “pentru”, 32 “împotrivă”, iar un parlamentar nu a votat. PSD a refuzat să participe la vot și a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională proiectul de hotărâre prin care aceasta a fost revocată din funcție.

Deputatul USR Andrei Lupu a acuzat-o pe Renate Weber că “nu a ştiut decât să-i servească pe cei care au numit-o”, deşi a demonstrat de-a lungul carierei sale că este un om competent.

“M-aş fi bucurat să o vedem pe doamna Weber astăzi dispusă să ne asculte, dar sunt sigur că de undeva ne priveşte foarte îngrijorată de funcţia ei. (…) Stimată doamnă Weber, încep prin a vă spune că sunt absolut convins că sunteţi un om competent şi care aţi demonstrat de-a lungul carierei şi a atribuţiilor pe care le-aţi avut că ştiţi să vă exercitaţi funcţia.

În schimb, în ultima perioadă, aţi demonstrat o altă problemă majoră, şi anume că funcţia aţi ştiut să v-o exercitaţi în mod egoist, în interes propriu, în interesul celor care v-au numit în funcţia pe care aţi ocupat-o vremelnic. Dincolo de faptul că aţi avut diferite iniţiative, probabil că ceea ce este cel mai important este că n-aţi ştiut decât să îi serviţi pe cei care v-au numit”, a afirmat deputatul USR.

Pe de altă parte, senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat că Avocatul Poporului nu are nicio vină în cazul Caracal, caz invocat de parlamentarii Puterii, iar revocarea Renatei Weber este o decizie care vine contra interesului poporului.

“Revocarea Avocatului Poporului este o decizie care vine contra interesului poporului. Am văzut raportul Comisiilor juridice, uitaţi-vă puţin pe sesizare, sunt cel puţin trei lucruri care sunt de-a dreptul halucinante. În primul rând, este invocat incidentul de la Caracal.

Nu Avocatul Poporului are o vină acolo şi această vină, dacă există undeva, ar trebui căutată pornind de la textul Constituţiei. Cred că autorii sesizării şi autori raportului Comisiilor juridice, pe care nu îi acuz de ignoranţă, dar vă rog să nu fiţi părtaşi la ilegalitate, confundă textele din Constituţie.

Articolul 58 – Avocatul Poporului, mandat de 5 ani pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice. Suntem la capitolul drepturile şi libertăţile fundamentale. Această instituţie nu face parte din structura de stat, este chemată să apere drepturile şi libertăţile fundamentale”, a spus Cazanciuc în plenul reunit al Parlamentului.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin