Renate Weber a fost demisă din funcția de Avocat al Poporului de către plenul reunit al Parlamentului. Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, miercuri, pentru a dezbate proiectul de hotărâre privind revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului.

Comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au acordat raport de admitere, cu majoritate de voturi, solicitării PNL, USR PLUS şi UDMR pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber.

În cererea de revocare, partidele din coaliţia de guvernare susţin că, în calitate de Avocat al Poporului, Renate Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei.

Renate Weber

Renate Weber a fost demisă din funcție

Cu o majoritate de voturi, comisiile reunite au adoptat, miercuri, revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber. Parlamentul a aprobat, miercuri, revocarea cu 247 de voturi „pentru” și 32 de voturi „împotrivă”. Anterior, comisiile juridice au adoptat raportul de admitere a solicitării de revocare din funcţie a Avocatului Poporului. Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.

Poziția de Avocat al Poporului e cheie în arhitectura de putere a administrației, dat fiind că aceasta e singura instituție care poate bloca ordonanțele de urgență emise de guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat încă de marți că social-democraţii vor contesta la Curtea Constituţională schimbarea lui Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului şi că vor reclama Comisiei Europene acest demers.

I s-a tăiat microfonul în timpul ședinței

Imediat după anunțul potrivit căruia se aprobă schimbarea din funcție a acesteia, Renate Weber nu a mai putut oferi o reacție, deoarece i-a fost tăiat microfonul. Senatorii și deputații de la PSD au ieșit din sală, revoltați că propunerea nu a fost discutată și s-a trecut imediat la procedura de vot.

”Eu acum mă întorc la birou, sau ce fac? Pe mine mă chemați la plen, sau nu? Că nu înțeleg!. Eu chiar mă duc acasă, mă privesc în oglindă și cred că am funcționat cu demnitate în această funcție. E adevărat, pentru mine, drepturile și libertățile sunt ceva sfânt. Și nu o să abdic niciodată de la ele, pentru că nu am făcut asta niciodată în viața mea. Și nu mă refer la drepturile și libertățile mele, ci ale celorlalți”, a mai declarat Avocatul Poporului în fața presei.

Sursa foto: Capital