Surse politice au declarat în exclusivitate pentru Capital că liberalii au ieșit în final victorioși din cadrul negocierilor purtate cu social democrații, care s-au întins pe câteva zile.

PNL a reușit să impună în negocierile cu PSD 7% investiții și fără taxe noi”, spun sursele noastre.

De menționat este faptul că Rareș Bogdan declara încă de joi că liberalii își doresc ca noul Guvern să vină cu investiții pentru români și să se implice activ, în special în chestiunile sociale, lucru care s-a concretizat în cursul zilei de astăzi, odată cu victoria obținută de PNL.

”De acum încolo, urmează să venim cu partea de livrare, de a livra românilor investiții. Important este spre ce ducem acești bani, trebuie să ridicăm zonele defavorizate, ca zona Moldovei, zona sudică, zona dunăreană. Avem chestii sociale de rezolvat, pense minime”, a spus Rareș Bogdan.

În ceea ce privește postul de premier, PNL l-a propus în final pe Nicolae Ciucă. El a fost și cel care a anunțat joi seară că  a fost încheiată o rundă de negocieri consistentă, cu pași importanți pentru pachetul social, astfel încât taxele să nu mai crească într-o perioadă atât de dificilă.

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier

„Am încheiat o rundă consistentă de negocieri. Am reuşit să înaintăm pe aspectele care erau pe dezbatere la nivelul coaliţiei. S-au făcut paşi importanți atât pe ce înseamnă pachetul social, cât şi pe ce înseamnă faptul că agreăm să găsim soluţii, astfel încât să nu creștem taxele. Am stabilit să avem un procent de 7% pentru investiții în bugetul anului viitor şi un calendar astfel încât pănă joi să avem un guvern”, a spus Nicolae Ciucă joi seara.

Pe de altă parte, surse politice declarau pentru Antena 3 că pentru a ajunge la propunerea lui Nicolae Ciucă, Florin Cîțu ar fi impus niște condiții drastice. Mai exact, liderul PNL i-ar fi cerut lui Klaus Iohannis o serie de garanții pentru a ceda funcția de premier în fața generalului Ciucă.

Florin Cîțu ar fi cerut să rămână președintele PNL, să vină la șefia Senatului, să numească miniștrii liberali, dar şi control asupra numirilor din instituțiile din eșalonul doi, spun sursele citate.

PSD-ul în schimb l-a propus pe Marcel Ciolacu pentru funcția de premier.