Bilanţ macabru în Europa, din cauza pandemiei de COVID-19!

Europa îşi plânge morţii! S-au depăşit 1,5 milioane de decese provocate de SARS-CoV-2

Europa a depăşit 1,5 milioane de morţi provocaţi de noul coronavirus, indică datele oficiale date publicităţii joi, 25 noiembrie, de către OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii).

Mai exact, este vorba despre regiunea europeană a OMS, care cuprinde 52 de ţări şi teritorii, de la Oceanul Atlantic şi până în Azerbaidjan şi Rusia. De la primul deces înregistrat pe bătrânul continent în februarie 2020 şi până în prezent, bilanţul negru indică aproximativ 1.500.105 de decese, transmite agenţia AFP, potrivit News.ro.

În ultima săptămână, media zilnică a deceselor a ajuns la 4.210, o creştere cu 1% faţă de săptămâna precedentă. Numărul victimelor provocate de COVID-19 este în creştere de la jumătatea lunii iulie în Europa, care a devenit din nou epicentrul pandemiei.

Mai mult, OMS atrage atenţia că, dacă se calculează supramortalitatea legată direct şi indirect de noul coronavirus, numărul morţilor ar fi, de fapt, de 2-3 ori mai mare decât cifrele oficiale.

Aproape o treime din decese zilnice se înregistrează în Rusia

Cea mai afectată ţară este Rusia. Acolo mor, în medie, 1.246 de persoane în fiecare zi, ceea ce reprezintă 30% dintre decesele zilnice din Europa.

Rusia este totodată cea mai îndoliată ţară din Europa, cu 269.057 de morţi, potrivit datelor oficiale. Totuşi, chiar şi autorităţile de la Moscova sunt de părere că aceste cifre sunt mult subestimate.

Urmează apoi Marea Britanie, cu 144.286 de decese, şi Italia, cu 133.415 morţi.

Vaccinarea a redus mult ritmul de creştere al deceselor înregistrate de la săptămână la săptămână

Totuşi, ritmul de creştere al numărului deceselor este foarte diferit faţă de anul trecut, când campaniile de vaccinare încă nu începuseră.

Numărul morţilor în Europa a crescut de patru ori de la jumătatea lui iulie, adică în 20 de săptămâni, ajungând la 29.500 în săptămâna 18-24 noiembrie. Anul trecut, treceam în numai 5 săptămâni de la 7.000 la 30.000 de decese pe săptămână.

Numărul noilor contaminări se află, de asemenea, în creştere de la începutul lui octombrie în Europa. Aceste noi cazuri, înregistrate în mod oficial, nu au fost niciodată atât de numeroase – 369.915 de cazuri în medie pe zi, în săptămâna 18-24 noiembrie, cu 14% în plus faţă de săptămâna precedentă. Totuşi, e important de menţionat că modalităţile de testare au evoluat mult faţă de primăvara lui 2020.