Cresc tensiunile la doi paşi de România!

Rusia va plăti un preţ mare dacă va îndrăzni să atace Ucraina!

Ameninţarea pe care Rusia o pune asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei nu trebuie, sub nicio formă, ignorată de către Uniunea Europeană.

Kaja Kallas, premierul Estoniei, îndeamnă UE să cadă de acord, cât mai repede, asupra unei modalităţi de descurajare a planurilor Rusiei. Moscova trebuie să înţeleagă că va plăti un preţ mare dacă va face vreo mişcare împotriva Ucrainei, a declarat şefa Guvernului de la Tallinn pentru agenţia Reuters.

“Împărtăşim îngrijorarea cu privire la consolidarea armatei ruse în jurul graniţei cu Ucraina.

Este, prin urmare, foarte important să fim clari, din partea europeană, că preţul oricăror paşi către Ucraina va fi atât de mare încât aceasta va acţiona ca un factor de descurajare şi va determina Rusia să reconsidere o astfel de acţiune”, a precizat premierul Estoniei.

Kaja Kallas s-a aflat la Paris, unde a avut o întrevedere cu preşedintele Emmanuel Macron.

“Furtuna perfectă” de care ar putea profita Vladimir Putin pentru a testa Uniunea Europeană

Tensiunile sunt ridicate de mai multe săptămâni între Ucraina şi Rusia, iar de ambele părţi ale frontierei s-a înregistrat o creştere a activităţii militare. Există un risc ridicat de război între cele două state, cu toate că Rusia neagă orice fel de intenţie agresivă la adresa Kievului, iar surse de informaţii occidentale au precizat pentru Reuters că nu văd ca fiind iminentă o invazie.

În acelaşi interviu, premierul Kaja Kallas a mai precizat că fereastra pentru ca Uniunea Europeană şi SUA să cadă de acord asupra unui mijloc de descurajare comun este una îngustă. Motivul: criza migranţilor de la frontiera dintre Polonia şi Belarus, lipsa actuală a unui Guvern la Berlin şi apropierea alegerilor prezidenţiale în Franţa.

Toate aceste trei elemente combinate ar putea reprezenta “furtuna perfectă” pentru ca Vladimir Putin să decidă să testeze puterea şi unitatea UE.

Premierul Estoniei este de părere că există, totuşi, o mulţime de variante privind sancţiunile la îndemâna Europei, care l-ar putea face pe Vladimir Putin să se gândească de două ori înainte să acţioneze împotriva Ucrainei.