În total, UE a mobilizat până acum 14 avioane de stingere a incendiilor, trei elicoptere, aproximativ 1.300 de pompieri și 250 de vehicule pentru a ajuta aceste țări, a declarat executivul UE într-un comunicat.

Ajutorul cel mai consistent este destinat Greciei

În Grecia, au fost desfășurate nouă avioane (furnizate de Franța, Suedia, Croația, Spania și Cipru), aproape o mie de pompieri și 200 de vehicule.

Mai multe state (Franța, Germania, Polonia, Austria și Slovacia) au indicat în weekend că se pregătesc să trimită echipe suplimentare de pompieri în Grecia. Se vor alătura lucrătorilor de salvare deja trimiși de Cipru, Republica Cehă, România și Franța, scrie The Brussels Times.

Ajutorul oferit de mai multe state membre, inclusiv de Franța, este mobilizat în cadrul mecanismului de protecție civilă al UE, iar Comisia Europeană acoperă cel puțin 75% din costurile de transport.

În Italia, două aeronave Canadair din Franța au fost trimise săptămâna trecută în zonele afectate.

Două elicoptere pentru a sprijini operațiunile din Albania au fost trimise și de Republica Cehă și Olanda, în timp ce Slovenia, Bulgaria și Austria desfășurau pompieri în Macedonia de Nord.

Turcia se confruntă şi ea cu cele mai grave incendii din ultimii zece ani

De asemenea, UE a trimis mai multe avioane de stingere a incendiilor în Turcia, care suferă cele mai grave incendii din ultimul deceniu, care au devastat păduri și terenuri agricole, precum și zonele populate de pe coastă.

În Grecia, lovită de cea mai gravă caniculă din ultimele trei decenii, pompierii se luptă pentru a șaptea zi consecutiv împotriva focului uriaș de pe insula Evia, la 200 km de Atena, unde satele sunt asediate unul după altul de flăcări.

„Aplicăm unul dintre cele mai mari planuri ale UE de combatere a incendiilor, pentru a combate simultan diferite incendii în mai multe țări. Acest lucru arată necesitatea de a face din răspunsul la criză o prioritate la nivel european”, a comentat comisarul UE pentru Gestionarea Crizelor, Janez Lenarcic, mulțumind țărilor care au contribuit la acest efort.

Sursă foto: Dreamstime