Românii par să fie extrem de pregătiți și organizați atunci când  vine vorba de stingerea incendiilor și lupta împotriva evenimentelor catastrofale. Se pare că am avut atât de multe în ultimii ani încât am devenit experți. Șeful DSU, Raed Arafat, anunța încă de vineri că România a trimis peste 100 de pompieri români în Grecia, pentru a ajuta în stingerea incendiilor mistuitoare. Peste 22 de țări din toată lumea au venit întru ajutorarea țării de la Mediterană.

Grecii, uimiți de intervenția românilor în stingerea incendiilor

Un site din Grecia explică într-un articol modul de operare al pompierilor români mobilizați să stingă incendiile din insula Evia, după ce au plecat încă de vineri din România în întâmpinarea luptei cu flăcările. Redactorii publicației fimes.gr spun că ceea ce-au făcut pompierii români imediat ce au ajuns la locul intervenției din insula grecească Evia i-a determinat pe localnici să-i privească precum niște extratereștri.

„Pompierii români care au venit în țara noastră să întărească efectivele anti-incendiu și să lupte cu flăcările par că sunt de pe altă planetă.

Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii.

Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația, mai spune presa elenă.

Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se arată în articolul din Grecia, tradus de ziare.com.

Nu a mai rămas nimic, zic locuitorii insulei Evia

Premierul grec a mulțumit și el României pentru ajutor

Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, divizia de pompieri detașată în Grecia a lichidat în prima zi mai multe focare de incendiu, urmând să continue activitatea non-stop în schimburi de zi și de noapte.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis mulțumește, printr-un mesaj pe Twitter, celor 22 de țări care au trimis ajutor pentru combaterea incendiilor care au mistuit suprafețe mari din Republica Elenă. În Grecia, România a trimis 108 pompieri cu 22 de autospeciale.

„În numele poporului grec, aș dori să-mi exprim recunoștința sinceră tuturor țărilor care au trimis asistență și resurse pentru a ajuta la combaterea incendiilor. Vă mulțumim că ați stat alături de Grecia în aceste vremuri dificile”, a scris pe Twitter Mitsotakis duminică seară.

Cele 22 de țări includ 11 membri UE (Austria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Franța, Germania, Polonia, România, Slovacia, Spania și Suedia) plus Egipt, Israel, Kuweit, Moldova, Qatar, Serbia, Elveția, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

Ce spune Raed Arafat despre misiunea din Grecia

„Astăzi dimineață au fost vizitați de domnul ministru Bode, care le-a adresat unele cuvinte și le-a urat succes în misiune. Noi am avut împreună cu domnul general Iamandi, cu domnul inspector general discuții cu ofițerii care pleacă – sunt 11 ofițeri care pleacă cu ei către Grecia.

În total, avem 108 persoane care pleacă, sunt cu mașini de intervenție și cu mașini de suport după ei. Misiunea este prevăzută pentru 10 zile, cu posibilitate de extindere dacă se va cere din partea autorităților din Grecia. Bineînțeles, noi vom rămâne în legătură cu ei”, a declarat șeful DSU Raed Arafat.

Anunțul DSU după prima misiune din Grecia

DSU a venit de asemenea cu o serie de reacții după intervenția reușită de pe insulă. Se pare că a fost o misiune dificilă, dar românii s-au comportat exemplar.

„Liviu este unul dintre cei peste 100 de pompieri salvatori care a pornit vineri într-una dintre cele mai complexe misiuni internaționale, în vederea sprijinirii colegilor lui din Grecia.

Vorbim despre o misiune aparte, extrem de dificilă, care implică riscuri și care este diferită față de alte incendii la care pompierii militari intervin în mod curent. Dată fiind situația grea cu care se confruntă în această perioadă Grecia, ajutoarele internaționale sosite în sprijin, inclusiv din România, reușesc cu fiecare efort depus în limitarea propagării incendiilor de vegetație să consolideze ceea ce este cel mai important in aceste zile, ideea de fi solidar.

Astăzi a avut loc prima misiune a pompierilor militari români în zona Spathari, insula Evia. Intervenția a fost dificilă, incendiul având mai multe focare, iar cei 35 de pompieri care au lucrat în două schimburi au depus eforturi considerabile în vederea localizării si lichidării acestora cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă și două cisterne care asigură alimentarea acestora. Totodată, un real ajutor adus în vederea recunoașterii direcției de propagare a aerului l-a constituit folosirea unei drone.

Misiunea de sprijin a colegilor eleni continuă. În cadrul modului din România se vor alătura și pompierii din Republica Moldova, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din Republica Moldova delegând pentru misiunea de sprijin a autorităților din Grecia, 25 de pompieri cu 4 unități de tehnică de stingere a incendiilor”, anunță o postare a DSU.

Sursa foto: skynews.com