În Grecia focul nu cedează și ia o viață umană. Un pompier voluntar a fost ucis în incendiul care amenință cel mai important parc național din Atena, și cel puțin 20 de persoane au fost rănite. Zile întregi, ori de câte ori focurile păreau să fi fost stinse, flăcări noi au amenințat și devastat pădurile, câmpurile și centrele locuite.

Ce mai puternic val de căldură din ultimii 30 de ani

Țara se confruntă cu cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani, cu temperaturi de până la 45 de grade, scrie publicația Euronews. Trei noi incendii majore au avut loc sâmbătă în Grecia, dintre care unul a amenințat orașe întregi.

Peste o mie de persoane au fost evacuate cu feriboturile din insula Evia (Euboea), a doua ca mărime din țară, izolând partea de nord. Flăcările au înghițit munți împăduriţi și au înconjurat situri antice, lăsând în urmă doar prăpăd. Alte incendii amenințătoare au avut loc în sudul peninsulei Peloponez, lângă Olimpia Antică și unul în regiunea Phocis, în zona centrală a țării, la nord de Atena.

Pompierii luptă împotriva a 55 de incendii forestiere în același timp. Conform informațiilor publicate de protecția civilă, în curând, cel puțin perimetrul din jurul capitalei ar putea reveni sub control. Incendiul, care a început la Varympompi, în nordul Atenei, a ars mii de acri de pădure. Locuitorii sunt disperați deoarece casele, afacerile și proprietățile lor au ajuns cenușă.

Întreaga țară este mobilizată într-o impunătoare cursă de solidaritate în sprijinul comunităților care au ajuns în infernul focului: iar Crucea Roșie elenă a înființat corturi pentru a organiza și distribui proviziile trimise.

„Suntem emoționați de cantitatea de provizii trimisă de oameni – spune Konstantinos Kantzavelos de la Crucea Roșie elenă – şi tot ceea ce vor trimite, apă, suc de fructe sau mâncare uscată, va fi util”.

Incendiul din Varympompi s-a deplasat spre nord. Până în prezent, la periferia nordică a Atenei au ars peste 76.150 de acri. Cel mai devastator incendiu continuă să fie activ la Eubea, unde au fost distruse aproape 200.000 de acri de pădure și mai multe sate. Echipele angajate în stingerea flăcărilor lucrează neobosit. În ajutorul lor au sosit avioane şi pompieri  din Franța, Ucraina, Cipru, Croația, Suedia și Israel, iar alții sunt așteptați din România și Elveția.

Turcia

În ultimele 10 zile, incendiile au distrus zone întregi de pe coasta de sud a Turciei, provocând moartea a opt persoane. Din 28 iulie, au fost stinse 217 incendii în peste jumătate din provinciile țării, pintre care şi ultimele șase de sâmbătă. În zona Milas, incendiul continuă să fie activ, iar grupurile ecologiste au cerut autorităților să protejeze pădurile muntelui Sandras.

Siberia

Şi în Siberia au fost puse în pericol mai multe sate, iar flăcările au determinat autoritățile să-i evacueze pe locuitorii din anumite  zone. În nord-estul Siberiei, 93 de incendii forestiere, alimentate de vânturile puternice, au ars peste 1 milion de hectare. În ultimii ani, Rusia a cunoscut temperaturi ridicate pe care experții le consideră a fi o consecință a schimbărilor climatice.

Sursă foto: captură video Reuters