Incendiile fac prăpăd în Grecia! Este începutul sfârșitului. Localnicii nu au ce să facă

Din păcate, canicula și vântul nu îi ajută deloc pe salvatori să pună capăt iadului din Grecia. Având în vedere că Evia este o insulă muntoasă și acoperită de pini, relieful este abrupt și accidentat, făcând operațiunea de stingere a focului mult mai grea. Turbulențele și vizibilitatea limitată, le dau bătăi de cap elicopterelor și avioanelor.

Potrivit știrilorprotv.ro, focul se extinde mai mult noaptea, deoarece nu sunt elicoptere sau avioane care să survoleze zona și să ajute la stingerea flăcărilor. În decurs de o oră, flăcările au încercuit localitatea.

Localnicii nu au ce să facă. Unii stau și se uită să vadă dacă vântul o ia în direcția opusă, în timp ce alții încercă să își salveze o parte din bunuri. Ei și-au dus mașinile, ambarcațiunile și utilajele pe un teren de fotbal, sperând că acolo vor fi protejate.

Circulația este îngreunată

În cazul în care oamenii încearcă să treacă dintr-o localitate în alta, în nord, circulația este anevoioasă din cauza fumului.

Localnicii din satul Pefki fac eforturi pentru a stinge focurile din jurul caselor. Având în vedere că satul este înconjurat de focuri, singura modalitate prin care pot scăpa este pe mare. Oamenii au fost evacuați cu bărci sau cu feriboturi.

 ”Cenușă și fum peste tot. E foarte trist că nu au trimis ajutoare din primele zile și au lăsat insula să ardă. A fost nedrept și mulți oameni și-au pierdut proprietățile și sursele de trai”, spune una dintre persoanele evacuate.

Pagube uriașe

Presa din Grecia notează că incendiile au distrus peste 56.000 de hectare, subliniind că plantații întregi de măslini au fst distruse. Din păcate, un măslin vechi de 2.500 de ani a fost și el făcut scrum de flăcări. Măslinul fusese menționat în scrierile sale de geograful și filosoful antic Strabon, în primul secol al erei noastre.

 ”Grecia suferă permanent de secetă și caniculă, iar pădurile reprezintă scutul nostru cel mai important. Să pierdem păduri este devastator și va avea un impact major asupra capacității noastre de a ne adapta și de a ne apăra de schimbările climatice”, spune Eleni Myrivili, ofițer din Atena.

Sursă foto: captură video Reuters