Doliu imens în România! Un mare militar s-a stins din viață. E vorba de contraamiralul de flotilă Niculae Ştefan. El a decedat sâmbătă la vârsta de 85 de ani. Distinsul ofiţer este cetăţean de onoare al oraşului în care a trăit.

Niculae Ştefan, născut la 28 august 1935 în satul Barza, comuna Stoborăşti (ulterior comuna Tufeni), judeţul Olt, “fiu de plugar din Olt” – cum îi plăcea să spună, a sosit în Constanţa încă din tinereţe, atras irezistibil de mirajul mării.

A urcat treptele carierei militare ocupând succesiv numeroase funcţii de conducere în structurile Marinei Militare, în special în învăţământul militar de marină. A fost iniţiatorul Concursului de matematică „Viceamiral Vasile Urseanu”, a luptat permanent pentru simbolurile mării şi ale oraşului şi pentru cauze mari: Monumentul “Crucea Marinarilor”, reînfiinţarea Colegiului Militar Naţional „Alexandru Ioan Cuza” – fostul Liceu Militar de Marină, şcoală emblematică a oraşului Constanţa.

“Niciodată nu şi-a pierdut cadenţa”, cum îi spunea încă din copilărie tatăl său. Deşi în rezervă, Niculae Ştefan a activat ulterior în Liga Navală Română – al cărei vicepreşedinte a fost o perioadă îndelungată; a fost un rezervist implicat activ şi permanent în viaţa civică a oraşului. A fost un antrenor motivaţional pentru zeci şi sute de copii care au iubit marea, marina şi Constanţa. A făcut lobby pentru marină şi pentru Constanţa în satele din sudul României, în Olt şi Argeş, unde a construit iubire pentru „Marea cea Mare” şi pentru Tomis.

„Ne alăturăm cu tristețe tuturor celor care deplâng, astăzi, decesul unui cetățean de onoare al municipiului Constanța, contramiralul de flotillă în retragere Niculae Ștefan. Un om al mării, care și-a dedicat întreaga viață și carieră Marinei Militare și orașului său adoptiv, Constanța. Niculae Ștefan, născut la 28 august 1935 în satul Barza, comuna Stoborăști (ulterior comuna Tufeni), județul Olt, “fiu de plugar din Olt” – cum îi plăcea să spună, a sosit în Constanța încă din tinerețe, atras irezistibil de mirajul mării”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

A scris cărți autobiografice și s-a luptat pentru Gloria Marinei și a Tomisului, două iubiri de la care nu și-a luat niciodată concediu. Pentru cea de-a treia, iubirea pentru locurile natale, i s-a acordat statutul de cetățean de onoare al comunei sale natale, Tufeni – comună legată deloc întâmplător de Constanța prin legăturile de sânge ale fraților Simu (Vladimir Simu, inginer arhitect, primul proiectant al cetății Tomisului din perioada 1878-1905, a fost totodată boier filantrop al comunei Tufeni). În vara acestui an a reușit, printr-o premoniție a fatalității, să își publice ultima carte – “Pe marea vieții. Eseuri autobiografice”, pe care a lansat-o la Muzeul Național al Marinei din Constanța. De astăzi, contramiralul de flotilă în retragere Niculae Ștefan nu mai navighează “pe marea vieții”. Și-a găsit portul către care a navigat senin și netulburat, iar de mâine cadeții de marină din Constanța vor găsi în biografia sa din cărțile de istorie ale orașului nenumărate motive pentru a iubi necondiționat Marina și Tomisul, susține lumeapresei.ro