Franța este îndurerată. Fostul primar al Lyonului, Gérard Collomb, a murit sâmbătă seara la vârsta de 76 de ani. Anunțul a fost făcut de soția sa, Caroline Collomb, conform Le Figaro. El a fost diagnosticat cu cancer la stomac în septembrie 2022. Acesta a ales să fie sedat profund în ultimele momente pentru a muri liniștit alături de cei dragi.

”El a dorit, atunci când a devenit evident că boala sa nu putea fi învinsă prin vreun tratament împotriva cancerului, să fie sedat profund, lucru care i-a permis să se stingă liniştit alături de ai săi” sâmbătă, către ora locală 21.00 (22.00, ora României), a anunţat soția sa, într-un scurt mesaj.

Susținător declarat al lui Emmanuel Macron

Născut la Chalon-sur-Saône în 1947, a fost fiu al unei menajere și unui muncitor metalurgist. Collomb a fost profesor de literatură clasică. El e cel care a transformat orașul Lyon din Franța într-o metropolă modernă. A făcut acest lucru în timpul mandatelor sale ca primar. A fost edilul orașului între 2001 și 2017, apoi din 2018 până în 2020.

A fost un susținător al lui Emmanuel Macron. El a servit ca ministru de Interne în primul mandat al președintelui.

Cine a fost Gérard Collomb

Desemnându-l pe Macron ca un candidat viitor la președinția Franței în 2017, Collomb și-a exprimat dezacordul cu politica de migrație a acestuia. Ulterior a demisionat din guvern în octombrie 2018. Motivul invocat a fost acela de a se concentra pe recâștigarea primăriei din Lyon, Franța.

Mai târziu a recunoscut că politica de migrație a fost reala explicație a gestului său. El a spus că dacă ar fi dezvăluit asta la momentul respectiv, i-ar fi cauzat un rău imens lui Emmanuel Macron. O intervenție înainte de alegerile prezidențiale ar fi putut să schimbe rezultatul și să conducă la alegerea lui Marine Le Pen. De aceea, a ales să tacă.

Ulterior, Collomb a fost activ pe scena politică locală. A suferit un eșec major în alegerile municipale din 2020. A fost remarcat ca un primar dedicat și umanist, marcând istoria orașului.

Gérard Collomb
Gérard Collomb, fost primar al Lyon/SURSA FOTO: Facebook

Primar transformator și umanist

A fost căsătorit cu Caroline din 2001 și a avut cinci copii din două căsătorii anterioare. Macron a exprimat tristețea pentru pierderea sa.

Primarul ecologist al Lyonului l-a salutat ca fiind un „primar transformator și umanist”. Acesta a spus că edilul a lăsat o amprentă puternică în istoria Lyonului.