Născută în comuna Udești, județul Suceava, Viorica Hogaș a devenit o figură emblematică, cunoscută nu doar în județul său, ci și în afara granițelor acestuia.

Viorica Hogaș nu s-a recăsătorit după decesul primului soț

Viața ei a fost marcată de pierderi și provocări, inclusiv pierderea soțului în cel de-Al Doilea Război Mondial. După decesul acestuia, ea a ales să nu se recăsătorească, păstrându-i memoria vie.

Viorica Hogaș
SURSA FOTO: Primăria Udești

Originară dintr-o familie cu tradiție în longevitate, fratele ei având 94 de ani și fiica sa 85 de ani, Viorica a fost un exemplu de independență și muncă, ocupându-se singură de gospodărie până la vârsta înaintată.

Chiar și la o vârstă avansată, Viorica Hogaș își păstra dorința de a fi activă. Era cunoscut faptul că își tăia singură lemnele în ogradă, o activitate pe care a continuat să o facă până când vârsta nu i-a mai permis.

Când a văzut că nu mai poate face multe lucruri, Viorica Hogaș a fost foarte dezamăgită. Ea a simțit că în cele din urmă vârsta îi restrângea independența și capacitatea de a se descurca singură.

Din păcate, în ultimele luni, starea de sănătate a Vioricăi Hogaș a început să se deterioreze. Fiica ei, Adriana Popovici, în vârstă de 85 de ani, a îngrijit-o și a observat o scădere a capacităților mentale și fizice ale mamei sale.

Adriana Popovici mărturisea recent că „la puțin timp după luna februarie, când a fost ziua ei, și-a mai pierdut și din minte, și din putere. Mănâncă puțin, pentru că nu prea mai poate să înghită, dar îi dau vitamine. Mai iese prin curte, dar rar”.

Viorica Hogaș
SURSA FOTO: Primăria Udești

În februarie, urma să împlinească vârsta de 109 ani

Viorica Hogaș își exprimase speranța de a trăi până în 2024, pentru a-și sărbători cea de-a 109-a aniversare, însă, din păcate, nu a mai apucat acest moment.

„Noi în fiecare an o sărbătorim și, de fiecare dată, ne spune că ne așteaptă și la anul. Când am vorbit ultima dată, pe 9 februarie, de ziua dânsei, era supărată că nu mai poate să taie lemne. Mi-a spus să o salut pe bunica mea, dar bunica mea a murit în 1990.

A pierdut noțiunea timpului. Nu a stat niciodată la pat și are o memorie extraordinară. Ne povestea că mai servea câte un păhărel din când în când. Soțul dânsei a murit în cel de-al Doilea Război Mondial, iar de atunci nu s-a mai recăsătorit”, declara consilierul primarului din comuna Udești, Lăcrămioara Bernicu, potrivit Gândul.