Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat s-a reunit miercuri, de la ora 13,00, la sediul central al PSD.

Consiliul Național al PSD a aprobat varianta premierului prin rotație cu PNL, într-un viitor guvern PSD-PNL-UDMR, spun surse politice.

Social-democrații nu au stabilit prin vot care ar trebui să fie prioritatea, deși Marcel Ciolacu afirma înainte de ședință că PSD a câștigat alegerile parlamentare și ar trebui să dea primul premierul. 

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost validat ca variantă de premier din partea social-democraților.

Sorin Grindeanu: PSD nu are nevoie de încurajări

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a anunțat miercuri, după ședința conducerii partidului, că s-a decis în unanimitate susținerea lui Marcel Ciolacu pentru poziția de premier.

„Este liderul partidului care a primit cele mai multe mandate din partea românilor la alegerile parlamentare din 2020”, a spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu a vorbit și despre ce partid va da primul premierul.

„Știți, e de la sine înțeles, nu credeți că am dat azi vot pentru Ciolacu premier să fie peste un an jumate. Despre ce vorbim? Noi nu avem nevoie de încurajari, de terapie de grup, noi nu suntem alcoolicii anonimi. Să dăm primii premierul nu e poziția noastră, e poziția dată de români la parlamentare, este de la sine înțeles”.

Cine va fi viitorul premier?

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a spus că viitorul premier nu va fi în niciun caz Florin Cîțu. Mai mult, pesediștii doresc să vină cu o propunere de premier din PSD. Ei vor solicita ca, în mecanismul rotației, PSD să aibă prima tragere la funcția de premier.

”Mai mult ca sigur, azi vom avea finalizat programul de guvernare. O să-mi iau o anumită marjă de negociere de la colegii mei. Categoric PSD va avea un premier desemnat”, a spus Marcel Ciolacu.

El a arătat că, din moment ce PSD a câștigat alegerile, este normal ca PSD să ceară premierul la prima rotație.

„De aici pleacă negocierile și cred că cel mai important este să nu iasă nimeni păcălit. Este normal să există poziții contradictorii, de aceea se și numesc negocieri. Eu sper ca astăzi să finalizăm aceste negocieri. Intrăm într-o normalitate și sunt ferm convins că și Florin Cîțu va înțelege această normalitate și va înțelege că nu poate să vină prim-ministru, după ce a fost demis prin moțiune de cenzură.”, a punctat Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, liderul PSD a susținut că discuțiile cu PNL și UDMR pe programul de guvernare se vor finaliza astăzi.

„Ne dorim o coaliție funcțională și cred că deja ar trebui să ne grăbim să finalizăm aceste discuții în ceea ce privește primul ministru. Mi-aș dori un program clar cu prioritățile și urgențele românilor din acest moment (…) și pe urmă un program de guvernare pe termen mediu până în 2024. Astăzi, mai mult ca sigur se va finaliza acest program de guvernare pe toate capitolele. Mai mult ca sigur PSD va face astăzi un Consiliu Național unde va decide primul ministru desemnat pentru Guvern, dar cel mai important este să nu construim ceva fără să ținem cont de nimic. Trebuie să ținem cont de voința românilor. PSD a câștigat alegerile generale”, a spus Marcel Ciolacu.