Cutremur economic în România!

Cutremur economic în România! În anul 2023, economia României a înregistrat o creștere de 1,8%, cifră cu 0,8 puncte procentuale sub estimările anterioare, conform celui mai recent raport al Băncii Mondiale privind „Perspectivele Economice Globale”, publicat marți.

Proiecțiile pentru evoluția economiei românești în 2024 și 2025 au fost revizuite în scădere, indicând o creștere reală a PIB-ului de 3,3%, respectiv 3,8%. Comparativ cu luna iunie a anului precedent, Banca Mondială prognoza anterior pentru România o creștere de 3,9% în 2024 și 4,1% în 2025.

La nivel global, Banca Mondială a avertizat marți că în 2024 economia mondială va încetini pentru al treilea an consecutiv. Proiecțiile instituției financiare arată că Produsul Intern Brut mondial va înregistra o creștere de 2,4% în acest an, comparativ cu 2,6% în 2023, 3% în 2022 și 6,2% în 2021, anul revenirii după pandemie.

Excluzând contracția din 2020 cauzată de pandemie, creșterea din 2024 este anticipată să fie cea mai redusă din 2009, după criza financiară.

„Asta ar face creşterea economică mondială înregistrată în perioada 2020 – 2024 mai slabă decât cea consemnată în anii din preajma crizei financiare globale 2008 – 2009, a crizei financiare asiatice de la finele anilor ’90 şi a încetinirii de la începutul anilor 2000”, a explicat adjunctul economistului şef de la Banca Mondială, Ayhan Kose.

Banca Mondială
SURSA FOTO: Dreamstime

În 2025, avansul economiei mondiale va accelera la 2,7%

Raportul, publicat marți, prognozează că în 2025, avansul economiei mondiale va accelera la 2,7%, însă aceste cifre au fost revizuite în scădere față de estimarea din iunie anul trecut, principala cauză fiind încetinirea înregistrată de economiile avansate.

În acest context, obiectivul Băncii Mondiale de a elimina sărăcia extremă până în 2030 pare a fi dificil de atins, dat fiind că activitatea economică este influențată de conflictele geopolitice.

„În absenţa unei modificări majore de direcţie, deceniul 2020 va intra în istorie drept deceniul oportunităţilor irosite”, a avertizat economistul şef al Grupului Băncii Mondiale, Indermit Gill.

Banca Mondială subliniază că o modalitate de a stimula creșterea economică, în special în țările emergente și în curs de dezvoltare, ar fi accelerarea investițiilor anuale de aproximativ 2.400 miliarde de dolari necesare pentru tranziția la energie curată și adaptarea la schimbările climatice.

Instituția financiară a analizat efectele unei creșteri a investițiilor cu cel puțin 4% pe an, concluzionând că aceasta stimulează creșterea veniturilor per capita, producția în sectoarele manufacturier și servicii, și îmbunătățește poziția fiscală a țărilor implicate.

Cu toate acestea, astfel de accelerări necesită reforme cuprinzătoare, inclusiv reforme structurale pentru a spori comerțul și fluxurile financiare transfrontaliere, precum și îmbunătățiri în domeniile politicilor fiscale și monetare.