Polițiștii, jandarmii și funcționarii publici condamnați penal pot pierde dreptul la pensie

Acești români pot pierde dreptul la pensie! În Parlament urmează să fie discutată o proiectare legislativă proaspătă privind amendarea Legii pensiilor militare de stat.

Această inițiativă vizează eliminarea dreptului la pensiile de serviciu pentru personalul militar, polițiști, jandarmi și funcționarii publici cu statut special care au fost găsiți vinovați și condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau de abuz în serviciu.

Luni, pe 19 februarie, deputatul Andrei Lupu a înregistrat o propunere legislativă pentru modificarea Legii pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015). Această propunere vizează eliminarea dreptului la pensiile de serviciu pentru militari, polițiști, jandarmi și funcționari publici cu statut special care au fost găsiți vinovați și condamnați penal pentru infracțiuni de corupție sau abuz în serviciu.

Potrivit deputatului, cei în cauză nu ar trebui să primească aceste pensii militare. Acesta consideră că este imoral să beneficieze de ele în condițiile în care au încălcat legea.

Deputatul subliniază importanța respectului față de militarii și polițiștii integri, care își îndeplinesc datoria în conformitate cu legea.

soferi masini politisti
Poliţişti în trafic / SURSA FOTO: Inquam Photos, Cristi Vescan

Cu toate acestea, el consideră că este crucial ca orice abatere de la lege să fie tratată cu fermitate și promptitudine.

Potrivit lui Andrei Lupu, semnalarea imediată a comportamentelor imorale este un pas esențial de care societatea are nevoie pentru a căpăta încredere în statul român.

”Este imoral să acorzi beneficii unor persoane care încalcă legea, iar situaţia devine cu atât mai gravă dacă aceste persoane sunt angajate ca să apere legea. În ultimii ani ni s-a explicat că anumite profesii implică riscuri enorme şi că persoanele care lucrează în astfel de profesii ar trebui să iasă mai repede la pensie şi să primească sume considerabile mai mari decât concetăţenii lor.

Un caz special este cel al instituţiilor de forţă ale statului, care în teorie ar trebui să lucreze pentru a genera siguranţă şi încredere pentru cetăţenii României. Îmi este imposibil să mai înţeleg despre ce încredere discutăm atunci când oamenii de rând văd că tocmai cei care trebuie să asigure respectarea legii şi ordinea publică ajung să fie condamnaţi penal, iar după executarea pedepsei primesc aceleaşi pensii crescute.

Nu zice nimeni să nu respectăm militarii şi poliţiştii de bună-credinţă, care îşi fac datoria legal, dar orice încălcări ale legii trebuie să fie sancţionate dur şi imediat pentru că sesizarea imediată a unei situaţii imorale este gestul de care societatea are nevoie pentru a avea încredere în statul român”, a declarat deputatul Andrei Lupu, potrivit unui comunicat de presă.

6 polițiști au fost condamnați pentru luare de mită în luna ianuarie a acestui an

În cursul anului 2021, spune Andrei Lupu, peste 176 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost desemnați suspecți. Acest lucru îl arată informațiile furnizate de către Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul aceluiași minister.

Un caz similar a avut loc recent, la data de 29 ianuarie 2024. Șase polițiști de frontieră au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de luare de mită în formă continuată.

”În 2022, numărul lucrătorilor M.A.I. declaraţi suspecţi a crescut la 189. Cel mai recent, pe 29 ianuarie 2024, şase poliţişti de frontieră au fost condamnaţi definitiv pentru luare de mită în formă continuată.

De asemenea, trebuie amintit că Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, precum şi Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor cuprind deja dispoziţii similare, fiind eliminat dreptul la pensie de serviciu pentru membrii Parlamentului sau magistraţii care au fost condamnaţi definitiv a unor infracţiuni de corupţie sau de serviciu”, a mai precizat deputatul.