Zeci de șoferi analfabeți circulă prin România! Dau mită pentru permise de conducere

Zeci de șoferi analfabeți prin România se află în trafic. Corupția legată de obținerea permiselor auto s-a răspândit în mai multe județe în ultimii ani. Suma implicată în anchetele poliției variază între 200 de euro și 7.500 de euro per persoană. Beneficiarii sumelor sunt fie polițiști, fie instructori auto.

În unele cazuri, permisele auto au fost obținute de oameni care nu știu să citească. Se pare că procurorilor români le este extrem de dificil să oprească darea de mită deoarece s-a răspândit în toate județele. Identificarea rețelei implicate în acest fenomen este un proces laborios deoarece atunci când Poliția Rutieră surprind în trafic pe cineva care nu poate citi, devine evident că există complicitate. Identificarea rețelei necesită investigații ample.

Unele persoane ofereau chiar și 1.500 de euro pentru un permis auto

În județul Ilfov, mita variază între 200 de euro și 7.500 de euro. În județul Arad, autoritățile locale au descoperit examinatori auto care primeau mită între 200 de euro și 400 de euro. În județul Suceava, unii oameni ofereau chiar 1.500 de euro pentru un permis auto. Acolo  a fost identificată o adevărată „fabrică de permise auto”. Zeci de persoane au fost date în judecată de către procurorii DNA, fiind acuzate că au facilitat obținerea frauduloasă a permiselor auto.

Unele persoane trișau în timpul examenului, în timp ce polițiștii îi asistau pe traseu. Corupția nu se limitează doar la acei șoferi care dau mită pentru obținerea permisului auto. Este vorba despre o întreagă rețea, care facilitează acest tip de fraudă. Nici șoferii, nici polițiștii, nici instructorii auto nu iau în considerare consecințele grave ale acțiunilor lor.

De ani de zile, România se confruntă cu acest fenomen. În prezent, este una dintre țările cu cel mai ridicat număr de decese provocate de accidente rutiere. Accidentele de mașină sunt cauzate de șoferii care conduc sub influența alcoolului, comportament indisciplinat în trafic și viteze excesive. Cu toate acestea, amploarea fenomenului este dificil de evaluat deoarece există riscul ca șoferii analfabeți să continue să circule pe șosele până când sunt prinși de Poliția Rutieră, relatează Digi24.