Donald Trump, judecat pentru asaltul asupra sediului Capitoliului

Donald Trump, implicat într-un nou proces. Sistemul judiciar federal american a decis, vineri, că fostul președinte republican al SUA, Donald Trump, ar putea fi pus sub acuzare într-un proces civil.

Decizia a fost luată pentru implicarea sa în asaltul desfășurat de susținătorii săi asupra sediului Capitoliului. Evenimentul s-a petrecut pe 6 ianuarie 2021.

Decizia nu este definitivă. Hotărârea a fost luată de o instanță de apel din Washington și poate fi contestată în cadrul unei alte etape, de recurs. Hotărârea instanței vine în urma unei plângeri civile depuse de doi polițiști aflați în clădirea Congresului în timpul asaltului. Aceasta este sprijinită de și de un grup de zece congresmeni, reprezentanți ai Partidului Democrat.

Grupul de congresmeni consideră că fostul președinte i-a instigat pe susținătorii săi să atace sediul Capitoliului. Potrivit lor, scopul a fost blocarea procesului de transfer al puterii către democratul Joe Biden, actualul președinte american.

donald trump
SURSA FOTO: Dreamstime

Trump invocă imunitatea prezidenţială

La momentul respectiv, Donald Trump îndeplinea încă funcția de președinte. Acest lucru i-a permis să invoce, în consecință, imunitatea sa prezidențială. Cu toate astea, acest argument a fost refuzat de instanța care a luat decizia de vineri.

De la evenimentele din 6 ianuarie 2021 și până în prezent, peste 1.000 de persoane au fost arestate în legătură cu acele incidente. Dintre acestea, 350 au fost acuzate. Este important de precizat că, în unele cazuri, au fost pronunțate condamnări la închisoare. Ele au vizat mai ales anumiți membri ai unor grupuri de extremă dreapta care au intrat în clădirea Capitoliului.

Donald Trump este preferatul americanilor în cursa pentru nominalizarea republicană în alegerile prezidențiale viitoare. El este implicat în numeroase dosare penale, însă continuă să susțină că alegerile pierdute în 2020 în fața democratului Biden au fost falsificate. Actualmente, el declară că sistemul judiciar este folosit împotriva lui de către democrați. Aceștia din urmă ar vrea, astfel, să îl împiedice să mai candideze, în 2024.

Donald Trump este un om de afaceri și politician american care a fost al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, în funcție între 20 ianuarie 2017 și 20 ianuarie 2021. A fost născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York City.