Preşedintele american Donald Trump a comis sâmbătă o gafă importantă, retrogradându-l pe omologul său francez, Emmanuel Macron, la rangul de „prim-ministru”.

În cursul unui miting de campanie în statul Michigan, preşedintele american, în campanie pentru realegerea sa, a făcut greşeala subliniind realizările din mandatul său.

”Nimeni altul nu ar fi făcut asta”

După ce s-a referit la fostul acord de liber schimb cu Canada şi Mexic, renegociat de atunci de către el, Donald Trump şi-a dat cu părerea despre Acordul privind schimbările climatice de la Paris, din care Statele Unite s-au retras după alegerea sa în 2016.

„Ştiţi ce am mai oprit? Acordul de la Paris privind mediul. Îmi place mult prim-ministrul Macron, dar l-am întrebat cum avansează acordul şi nu prea mergea treaba”, a declarat candidatul republican.

„V-am economisit miliarde de dolari, nimeni altul nu ar fi făcut asta. Am spus că este un dezastru, doreau +grosso modo+ să ne ia bogăţiile”, a adăugat el.

Trebuie precizat că Trump îşi bate joc regulat de presupusele gafe ale rivalului său democrat, Joe Biden. De data asta însă a comis-o și el.

Relația cu Macron

Preşedintele american şi omologul său francez au legat o relaţie apropiată la scurt timp după alegerea lui Emmanuel Macron, înainte ca relaţiile dintre cei doi oameni politici să se deterioreze sensibil.

Astfel, Trump a calificat, la finele anului trecut, drept ”foarte insultătoare” remarca preşedintelui francez Emmanuel Macron că NATO ar fi în ”moarte cerebrală”.

”Cred că a fost foarte insultător”, a declarat Trump, în cursul unei conferinţe de presă susţinute în comun cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înainte de deschiderea summitului aniversar al NATO la Londra, dedicat împlinirii a 70 de ani de la crearea blocului nord-atlantic.

Preşedintelui american a calificat declaraţia şefului statului francez drept ”dezagreabilă” şi ”lipsită de respect”. A fost o remarcă ”foarte, foarte neplăcută la adresa celorlalte 28 de ţări” membre, a mai spus Trump.